Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoedadviezen 26 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

‘Mijn zoon (10) is de hele dag stiekem aan het snoepen.’

antwoordAls ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: stiekem snoepen.

De vraag

‘Onze zoon is een enorme snoepkont, dat is hij eigenlijk altijd al geweest, maar het laatste jaar vind ik het zorgelijk worden. Waar hij vroeger nog om een snoepje vroeg, pakt hij het nu stiekem zelf. Als we even niet opletten of weg zijn grijpt hij altijd naar de snoeptrommel. Hetzelfde geldt voor de frisdrank die we eigenlijk huis hebben voor het weekend. Ik zie ook dat hij langzaam dikker begint te worden, ondanks dat hij veel sport.

Wij eten verder eigenlijk heel gezond, maar hebben wel altijd iets lekkers in huis. Nu haal ik al minder in huis dan voorheen, maar om helemaal niets meer te halen vindt ik ook zielig voor mijn andere kinderen die er wel verstandig mee omgaan. Wat zou u doen?’

Advies van de redactie

Je zorgen klinken terecht. Hij zal moeten leren dat er grenzen zitten aan leuke en lekkere dingen als snoep. Interessant is inderdaad wat er achter dit veelvuldig snoep pakken zit. Kan hij zich ook op andere gebieden niet beheersen? Heeft hij behoefte aan de suikers, en zo ja waar komt dat vandaan (dat zou je eens kunnen laten uitzoeken via de huisarts)? Of is het een gewoonte geworden? Het is ook belangrijk je af te vragen of hij voldoende snapt en inziet dat het vele snoepen ongezond is en kan zorgen voor overgewicht in de toekomst. Als een kind de voordelen en het belang van veranderen niet inziet, heeft het op deze leeftijd meestal weinig kans van slagen.

https://www.jmouders.nl/gezond-eten-leren-kinderen/

Wat kun je doen bij stiekem snoepen?

  • De eerste stap is: er goed met hem over praten en bespreken dat jullie afspraken willen maken om het in goede banen te leiden. In zijn eigen belang, niet om hem te pesten.
  • Geef aan dat jullie het samen willen proberen te veranderen, maar als dat niet lukt, gaan jullie de regels en mogelijkheden echt strenger maken. Dan komt er (nog) minder snoep in huis en bijvoorbeeld een slot op de plek waar snoep ligt. Aan hem de keus: samen aan een plan werken of de rigoureuze aanpak die helemaal niet leuk is.

De afspraken over snoep zullen goed gemaakt moeten worden en dingen als cola kunnen ook alleen in het weekend gehaald worden. Dat is het begin: zo min mogelijk lekkers op de plekken in huis waar hij bij kan. Jammer, maar dat zal hem helpen (en is voor iedereen natuurlijk goed). Bespreek bijvoorbeeld wat hij het allerlekkerst vindt en haal dan alleen dat.

Vraag hem hoe jullie hem kunnen helpen het te leren. Wat werkt voor hem wel en wat niet. Laat hem meedenken en beslissen over hoeveel snoep op een dag mag en bespreek bijvoorbeeld een afbouwperiode. Leg hem uit dat het leren beheersen voor veel gebieden goed en nodig is. Dat dat gaat gebeuren staat dus vast, hij mag meedenken over hoe. Laat hem beloningen bedenken – natuurlijk geen snoep – als het hem lukt zich aan de afspraken te houden en ook consequenties als hij de fout in gaat. En dan is het aan jullie om heel consequent vol te houden en door te pakken. Plus zelf het goede voorbeeld te geven! Hopelijk staat hij open voor dit alles.

6x feiten en fabels over gezonde voeding voor kinderen, volgens een voedingscoach

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.