Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen Vandaag
Leestijd: 4 minuten

Jack bakt voor Stichting Hartekind en is zelf hartekind. Moeder: ‘Geopereerd zijn is niet hetzelfde als genezen’

Evy is pas vijf jaar oud en opent aankomende zondag 10 november haar eigen pop-up bakkerij. Ze doet dit samen met haar moeder en de opbrengst gaat volledig naar Stichting Hartekind. Deze stichting zet zich in voor kinderen met een hartafwijking. De hele maand november staat in het teken van Hartekind Bakt. Een actie waarbij kinderen en basisscholen hun allerlekkerste baksels verkopen om geld in te zamelen voor de stichting.

Bakken is Evy met de paplepel ingegoten. Haar moeder Faryel is namelijk eigenaar van e-bakery Amsterdam Cupcake Company en al van kleins af aan bakt Evy samen met haar moeder de lekkerste taarten, koekjes en andere zoete lekkernijen.

De ambitieuze Evy had dan ook al een tijdje het plan om haar woonkamer om te toveren tot restaurant. Ze wil graag echte klanten ontvangen en daar de lekkerste koekjes aan verkopen. Aankomend weekend wordt haar droom werkelijkheid. Dan opent ze de pop-up van haar eigen bakkerij vanuit huis. Dit doet ze voor Stichting Hartekind.

Stichting Hartekind Evy 2
Bron: eigen beeld. Evy en haar moeder Faryel bakken voor Hartekind Bakt eigen beeld

Pop-up bakkerij van de vijfjarige Evy

Haar pop-up bakkerij heet ‘Wormer’s Cupcake, Koek en Taarten Company’ en is op 10 november te vinden op de Knollendammerstraat 44 in Wormer. Tussen 11.00 en 14.00 uur koop je hier hartvormige koekjes, cupcakes, taartjes en brownies die Evy samen met haar moeder gebakken heeft. Koop je iets lekkers bij Evy, dan mag je zelf het bedrag bepalen. Alle donaties gaan naar Stichting Hartekind.

Waarom Stichting Hartekind?

We vroegen moeder Faryel naar Stichting Hartekind: “Evy is geen hartekindje, gelukkig. Wel bakken Evy en ik al heel lang samen, dus toen Stichting Hartekind de eerste editie van Hartekind Bakt organiseerde, schreef mijn moeder, haar oma, ons in. We verkochten toen enkel koekjes aan familie en vrienden, want Evy was toen nog maar 1,5 jaar oud.

Sindsdien doen we mee aan Hartekind Bakt en dit jaar met een pop-up aan huis zodat Evy haar wens voor een ‘restaurant’ kan waarmaken. Ze is zich nu ook meer bewust van het feit dat sommige kinderen ziek zijn en ik probeer haar mee te geven dat je mensen op veel verschillende manieren kan helpen. Ik vind het dan ook fijn om een goed doel te kunnen linken aan onze baksels.”

Evy, hoe vind jij het dat je nu een echt restaurant opent?

Evy vindt het best spannend om een echt restaurant te openen, maar wel heel erg leuk. Op de vraag wat haar lievelingskoekje is, krijgen we een duidelijk antwoord: “Alles wat een hartje is!”

Hartekind Bakt: ‘Twee hartekinderen op dezelfde school’

Ook de Hilversumse Annie M.G. Schmidt school van Jack bakt mee voor Stichting Hartekind. Corinne, senior marketing en communicatie specialist van Stichting Hartekind, zet zich samen met haar zoon Jack, zelf een hartekind, in voor de actie. Negen jaar geleden werd hij geboren met een levensbedreigende hartafwijking.

stichting hartekind jesse en jack
Bron: Jesse (links) en Jack voor Hartekind Bakt eigen beeld

Dit werd gemist bij de 20-weken echo en als bij een geluk door een ongeluk beviel Corinne niet thuis, maar in het ziekenhuis van Jack: “Bij 36 weken zwangerschap kreeg ik een verhoogde bloeddruk waardoor ik meteen moest stoppen met werken. Ik werd medisch en beviel met 37 weken in het ziekenhuis van Jack. Hij had meconium ingeslikt en zag blauw bij zijn geboorte, daarom werd hij meteen voor onderzoek meegenomen. Hij bleek een levensbedreigende longinfectie te hebben opgelopen door het meconium, dus werd hij overgebracht naar het Amsterdam Medisch Centrum.

Geopereerd is niet hetzelfde als genezen

Daar kreeg het zorgpersoneel zijn zuurstofgehalte niet op orde, dus werd hij onderzocht door een kindercardioloog. Pas toen kwam aan het licht dat de twee belangrijkste vaten van zijn hart zaten omgedraaid. Zuurstofrijk bloed kwam weer terug in zijn longen in plaats van door het lichaam te gaan. Hij moest zo snel mogelijk worden overgebracht naar het Leids Universitair Medisch Centrum waar hij uiteindelijk geopereerd moest worden. Jack moest eerst stabiel worden van de longinfectie, dat duurde negen dagen.

Daarna onderging hij een levensreddende openhartoperatie van zeven uur. Uiteindelijk heeft zo’n hartafwijking impact op alles. We zeggen wel: “geopereerd zijn is niet hetzelfde als genezen”. Jack draagt dit als hartekind altijd met zich mee, net als wij.”

Toen Corinne de school van Jack over Hartekind Bakt vertelde, organiseerde de school hier een actie voor. “Met z’n allen koekjes bakken voor het goede doel, zorgde voor veel mooie reacties op school. En zo kwamen we er ook achter dat er nóg een hartekindje bij Jack op school zit: Jesse. Dat is wel heel bijzonder.”

Zelf meedoen aan Hartekind Bakt kan nog steeds, kijk daarvoor op de website van Stichting Hartekind.

Lees hier over de zoon van Thaila, die opeens in elkaar zakte en een hartinfarct blijkt te hebben.

Rima kreeg de schrik van haar leven tijdens een controle bij het consultatiebureau

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.