Ouders van nu voeden hun kinderen niet streng genoeg op: ‘Zij zijn niet de baas, maar ik’
Regelmatig legt J/M Ouders een stelling voor aan ouders of experts en laten we voor- en tegenstanders hierover aan het woord. De stelling van deze week luidt: ouders van nu voeden hun kinderen niet streng genoeg op. We vroegen een aantal ouders om hun mening over het wel of niet streng opvoeden van kinderen.
Kinderen worden in elk gezin, overal ter wereld anders opgevoed. Toch zie je vaak bepaalde opvoedstijlen terug komen, of juist niet. Opvoedstijlen van deze tijd zijn de permissieve opvoedstijl, aware parenting en misschien heb je wel eens van de sneeuwploegouder gehoord. Sommige ouders zijn zich heel bewust van hun manier van opvoeden en hebben hier helemaal hun eigen ideeën over. Andere ouders kijken vooral naar hoe ze zelf zijn opgevoed en nemen daarvan dingen wel of niet mee in de opvoeding van hun kinderen. Deze ouders hebben een duidelijke mening over het wel of juist niet streng opvoeden van kinderen. Ze praten mee over de stelling: ouders van nu voeden hun kinderen niet streng genoeg op.
Stelling: ouders van nu voeden hun kinderen niet streng genoeg op
Deze ouders zijn het eens of oneens met de stelling.
Je kind grenzeloos alles laten bepalen, nee
Kelly (35): “Ik ben het eens met de stelling. In mijn werk zie ik dagelijks ouders worstelen met het geven van duidelijkheid. Kinderen hebben grenzen nodig en vragen hier ook om. Kinderen weten nu vaak niet wat er van ze verwacht wordt en dan gaan ze alle kanten op. Slaan, met spullen gooien… Natuurlijk geldt choose your battles, maar leg wel een duidelijke grens neer en durf daar ook een consequentie aan te verbinden. Zo gaat het in het echte leven later namelijk ook. We hebben een wet en wie die niet naleeft, krijgt een straf. Op kinderniveau moet je dat ook al aanleren. Dat ouders grenzen stellen lastig vinden, komt denk ik omdat ze er soms geen puf of gewoon geen tijd voor hebben. Gentle parenting vind ik iets goed, maar dat betekent niet dat er geen grenzen zijn. Autonomie geven is heel goed, alleen je kind grenzeloos alles laten bepalen, nee. Dat niet.”
Zij zijn niet de baas, maar ik: streng opvoeden is belangrijk
Anke (45): “Eens, kinderen worden totaal niet meer streng opgevoed. Ze lijken de baas wel te zijn en mogen tegenwoordig maar alles bepalen. Ze zijn ook erg brutaal, hebben een grote mond en krijgen in alles hun zin. Vroeger moesten wij gewoon luisteren naar onze ouders en zo heb ik mijn kinderen ook opgevoed. Dat zijn nu pubers en die halen echt geen dingen uit die niet mogen hoor. Dat weten ze maar al te goed. Zij zijn niet de baas, maar ik: streng opvoeden is gewoon erg belangrijk. Daar worden kinderen ook een beetje hard van.”
Streng opvoeden? Nee, we denken aan hun gevoel
Tamara (32): “Wat is streng? Wie bepaalt wat streng genoeg is? Je doet als ouder altijd je best en doet datgene waarvan jij denkt dat dat het beste werkt voor je kind. Ik vind het een goede ontwikkeling dat we meer kijken naar wat straffen doet met kinderen. Dat we denken aan hun gevoel en niet gewoon lukraak reageren op een grote mond of ongewenst gedrag. En wat is dan weer ongewenst gedrag? Gedrag wat de maatschappij raar, gek of asociaal vindt? Ongewenst gedrag is gedrag waar een ouder zich niet prettig bij voelt en dit anders zou willen zien. Laat de ouder dan maar bepalen op welke manier hij of zij daarmee omgaat.”
Liefdevol opvoeden met grenzen binnen bepaalde kaders
Lara (38): “Hmm, niet streng genoeg? Ik denk dat de generatie ouders van nu veel bewuster omgaat met hun kinderen en de opvoeding. Streng zijn is niet hetzelfde als grenzeloos opvoeden, vind ik. Je kan liefdevol opvoeden met grenzen, want die hebben kinderen nou eenmaal nodig. Alleen ik vind niet dat de ouder de baas is of dat je met je kind in een machtsstrijd moet belanden. Kinderen hebben ook een stem en als je ze aanleert om te praten, dan staan ze wat mij betreft al 1-0 voor in deze maatschappij. Ik denk dat we niet per se naar streng moeten kijken, maar vooral naar positief opvoeden inclusief goede afspraken en grenzen binnen bepaalde kaders, zodat ook de autonomie van een kind gestimuleerd wordt.”
Kinderen horen op een eigen kamer te slapen: ‘Vader kruipt meestal bij haar in bed’