Meer ouders halen kind uit het reguliere schoolsysteem, maar geven ze wel thuisonderwijs?
De meeste ouders vinden het vanzelfsprekend dat hun kinderen naar school gaan om onderwijs te krijgen. Toch zijn er steeds meer ouders die hun kinderen thuishouden van school om thuisonderwijs te geven, of zelfs helemaal geen onderwijs geven.
Kinderombudsman Margrite Kalverboer vindt dit alarmerend en maakt zich zorgen.
Geen onderwijs
Het aantal kinderen dat niet (meer) naar school gaat, neemt toe in Nederland. Kalverboer schreef een brief aan demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul waarin ze haar zorgen uit. “Een deel van deze kinderen krijgt thuisonderwijs. Een groot deel van hen krijgt echter helemaal geen onderwijs. Hierdoor staan verschillende kinderrechten onder druk”, schrijft ze in haar brief.
Paul ziet de noodzaak zeker ook, maar merkt dat het lastig is om echte maatregelen door te voeren. Zo heeft ze er überhaupt geen zicht op of er thuis onderwijs wordt gegeven aan deze kinderen. Er is een wet in de maak waardoor het toezicht vergroot wordt, maar deze is nog niet af. Als deze af is, kunnen ouders en leraren hun mening geven.
Redenen voor thuisonderwijs
De redenen dat kinderen niet meer naar school gaan, zijn verschillend. De meest voorkomende redenen voor thuisonderwijs zijn:
- Ernstige psychische of fysieke beperkingen
- Pesten
- Discriminatie
- Hoogbegaafdheid
- Problemen thuis
- Een geloofs- of levensovertuiging
Deze laatste reden komt in de afgelopen jaren steeds vaker voor. Naast mensen die geen school in de buurt kunnen vinden die bij hun religie past, gaat het soms om mensen die zichzelf als autonoom zien. Zij willen meestal zo min mogelijk met de overheid en instituties te maken hebben.
Overprikkeld en vermoeid
Een voorbeeld van iemand die haar kind van school haalde, is Sahrona de Gooijer. Op haar Instagramaccount vertelt zij waarom ze haar kind uit het reguliere schoolsysteem haalde. “We zijn dingen normaal gaan vinden die niet normaal zijn. Ik heb weleens de opmerking gekregen: ‘Maar dit hoort toch gewoon bij het leven?’ Nee. Alleen als je dat onderdeel maakt van jouw leven en dus accepteert.”
Ze vertelt dat haar kind na school overprikkeld en overbelast thuiskwam en dat ze eigenlijk alleen maar naar vakanties toewerkten. Volgens haar hoef je dan niet te vechten en te schreeuwen, maar het gesprek aangaan. Dat is waar alle verandering start.
Ze vervolgt: “Werk samen met de leerkracht en zoek samen naar oplossingen. Doe research hoe het schoolsysteem is ontstaan, doe je informatie en kennis op. De mensen op school zijn het probleem niet, het zijn de systemen daarachter. Vanuit alle geloven, culturen en religies komt het terug: de wereld gaat veranderen en is dat met een rap tempo aan het doen.”
Je kind thuishouden van school: wanneer sta je in je recht en wat zijn geoorloofde redenen?