Dit zijn de meest voorkomende spraakproblemen bij kinderen
Wanneer je kind na al dat heerlijke gebrabbel als baby de eerste woordjes gaat zeggen, ben je natuurlijk zo trots als een pauw. Mama, papa, poes, die, eten en ga zo nog maar even door. De meeste kinderen beginnen rond hun eerste levensjaar met de eerste woordjes, maar soms hebben kids wat vertraging. Dit zijn de meest voorkomende spraakproblemen.
Niets om je zorgen over te maken dus, als je kind rond eenjarige leeftijd nog niets zegt. Heb je echter het gevoel dat je kindje achterblijft wat betreft spraak? En praten kinderen van dezelfde leeftijd om hem heen wel echt een stuk meer of duidelijker? Dan kan je uitzoeken of je te maken hebt met een van deze veel voorkomende spraakproblemen bij kinderen. En een oplossing vinden natuurlijk.
De meest voorkomende spraakproblemen bij kinderen
Spraakproblemen die kinderen vaak hebben en die ook goed te verhelpen zijn door bijvoorbeeld logopedie, zijn de volgende:
- Het niet kunnen uitspreken van bepaalde letters. Vooral de letter R is een lastige en wordt vaak vervangen door de L
- Het vervangen van klanken, omdat sommige klanken nog lastig zijn om uit te spreken
- Het vervangen van samengestelde letters zoals de ‘sch’ van school (wordt bijvoorbeeld sjool of chool)
- Slissen (verkeerde uitspraak van s-klanken)
- Niet goed articuleren
- Stotteren (woorden niet vloeiend kunnen uitspreken)
- Broddelen (struikelen over te hoge snelheid van spraak)
Hoe erg zijn spraakproblemen?
Als we het hebben over bovenstaande spraakproblemen, dan zijn de meeste goed te behandelen. Vaak merk je het aan je kind als hij zich niet goed mondeling kan uiten: hij gaat dat dan namelijk op een andere manier doen, bijvoorbeeld in de vorm van driftbuien.
Is een kindje al iets ouder, dan kan het zijn dat hij wat langzamer mee komt op school. Dit zegt nog niets over zijn toekomst, want vaak komt een kind wel weer op hetzelfde niveau als klasgenoten, als hij eenmaal goed en duidelijk kan praten. Veel van deze spraakproblemen komen trouwens regelmatig voor en daar groeit een kind dan zelf overheen rond groep 2 van de basisschool, zoals het vervangen van de letter R of een andere lastige letter, het vervangen van klanken en niet goed articuleren.
Oorzaken
Stotteren, broddelen en slissen zijn lastiger aan te pakken voor je kind en voor jullie als ouders. Hier kunnen ook verschillende oorzaken voor te vinden zijn. Speengebruik bijvoorbeeld, maar ook spierkracht kan het probleem zijn. Soms is het daarom handig dat een logopedist hierin meehelpt en er samen met jullie en je kind voor zorgt dat het praten duidelijker en makkelijker gaat. En bij andere kinderen is er een lichamelijk probleem, bijvoorbeeld te grote amandelen waardoor het praten bemoeilijkt wordt. Of niet goed kunnen horen, dan kunnen buisjes de oplossing zijn en dan merk je al snel sterke vorderingen in de spraak van je kindje.
Twijfel je of je kindje een spraakprobleem heeft? Neem dan contact op met het consultatiebureau, je huisarts of de schoolarts, zij kunnen je goed verder helpen.