Heeft jouw puber problemen met zijn spraak- en taalontwikkeling? Dit kun je eraan doen
Het is voor je kind ontzettend belangrijk om zijn of haar spraak- en taalontwikkeling op niveau te houden. Helaas is dat niet altijd het geval en daar kunnen allerlei redenen aan ten grondslag liggen. Het is belangrijk om dit als ouder serieus te nemen en de oorzaak hiervan te achterhalen.
Spraak en taal zijn twee belangrijke vaardigheden om te kunnen communiceren met anderen. Zeker voor pubers die op de middelbare school zitten, zijn het onmisbare skills om contact te kunnen maken met leeftijdsgenoten en weerbaar te zijn. Als je spraak- en taalproblemen hebt, kan dat voor behoorlijk wat moeilijkheden zorgen.
Spraak- en taalontwikkeling van pubers
Een goede spraak- en taalontwikkeling zorgt er uiteindelijk voor dat je als persoon kan deelnemen in de maatschappij. Dat je kunt communiceren met anderen en door deze onmisbare skills kun je ook je vak uitoefenen, wat dat ook is.
Helaas kan het voorkomen dat de ontwikkeling bij jouw kind stagneert of niet voldoende op niveau is. Omdat deze vaardigheden zo onmisbaar zijn, is het belangrijk dat je als ouder ingrijpt en oplossingsgericht te werk gaat. Maar waar moet je beginnen?
De oorzaak van de problemen
Allereerst is het belangrijk om naar de oorzaak van het probleem te kijken (zonder dat je je kind per definitie in een hokje plaatst want dat is niet altijd nodig). Misschien zijn jullie als gezin pas op latere leeftijd in Nederland komen wonen en is het Nederlands niet jullie moedertaal, of heeft je zoon of dochter last van een taalprobleem zoals dyslexie of stotteren.
In een later stadium kun je altijd samen met de school van je kind kijken naar het probleem. Daar werken mensen die hier verstand van hebben en ook weten in welke hoek jullie het moeten zoeken. Soms is het probleem niet zo groot en kan extra hulp op school al voldoende helpen om bij te blijven.
Wat kun je doen om de spraak- en taalontwikkeling van je kind te bevorderen?
Dat begint eigenlijk al op jonge leeftijd door voldoende te lezen en aandacht te besteden aan je kind. Ga naar de bibliotheek en laat je kind deelnemen aan situaties waarin hij/zij leert communiceren met anderen: bijvoorbeeld inschrijven voor een teamsport.
Wat als het niet lukt? Het kan zo zijn dat het met die kleine beetjes extra nog niet lukt. Dan kan er een andere oorzaak zijn die moeilijker is om zelf op te lossen. Het kan zijn dat jouw kind last heeft van een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Hierdoor verwerken de hersenen taal minder goed. Het zal je misschien verbazen, toch heeft maar liefst 5 tot 7% van de bevolking last van TOS.
Het is hoe dan ook belangrijk om spraak- en taalproblemen niet op z’n beloop te laten gaan en adequaat de handelen als ouder. Schakel dan ook gerust de hulp in van de school als je niet goed weet wat je moet doen.