Sportblessures bij kinderen: de juiste weg naar herstel
Helaas komt het regelmatig voor bij kinderen dat ze sportblessures oplopen. Tijdens een potje voetbal kunnen ze hun enkel lelijk verzwikken en tijdens een wedstrijdje hockey kunnen ze bijvoorbeeld hun kruisband (af)scheuren.
Omdat kinderen nog in de groei zijn en blessures blijvende schade kunnen aanrichten, is het belangrijk om hier goed van te herstellen.
Sportblessures bij kinderen
Een sportblessure hoeft niet per se plotseling te ontstaan, zoals vaak het geval is tijdens een duel, een valpartij of zelfs het overslaan van de warming up. Hier betreft het vaak blessures zoals verzwikking, spierscheurtjes of botbreuken.
Enkele van de meest voorkomende sportblessures bij kinderen zijn:
- Een verzwikte enkel
- Een scheur(tje) in de kruis- of enkelband
- Zweepslag (in de hamstring of in de kuit)
- Rug- of schouderpijn
- Pijn aan gewrichten
Een sportblessure kan echter ook ontstaan wanneer spieren en/of botten overbelast raken of wanneer op de verkeerde manier wordt getraind. Bij deze chronische blessures ontstaan haarscheurtjes in het bot, de pees of de spier, welke niet goed genezen. Hierdoor kan een langdurige sportblessure ontstaan waar je kind blijvende schaden aan kan overhouden.
1. Snel handelen bij acute blessures
Bij een acute blessure, zoals een verzwikking, is het belangrijk snel te handelen. Dit kan erger voorkomen. Als er een zwelling ontstaat kan dit direct worden gekoeld. Wikkel wel altijd een theedoek om het ijs voordat je dit op de plek van de zwelling legt. Het koelen zorgt zowel voor een afname van de zwelling als het wegnemen van de pijn. Koel nooit langer dan 15 à 20 minuten. Wacht hierna zeker drie kwartier voor je het koelen herhaalt, dit kan je de eerste 24-48 uur nog een aantal keer herhalen.
2. Bezoek de huisarts op Spoedeisende Hulp
Nemen de pijn en zwelling niet (direct) af? Bezoek dan de huisarts of in het weekend de Spoedeisende Hulp. Mogelijk is er toch een scheuring of breuk ontstaan welke onderzocht en behandeld dient te worden.
3. Volg het advies van de dokter op
Dat klinkt heel logisch, maar wordt lang niet altijd gedaan. Luister nauwkeurig naar het advies van een dokter of arts. Rust houden betekent echt rust houden. Maak dan een fijne plek in huis waar je zoon of dochter goed zit en verzorg je kind zodat hij of zij ook voldoende rust kan pakken.
4. Bemoei je voldoende met het herstel
Als de behandeling voor desbetreffende blessure duidelijk is, is het belangrijk dat jij hier (samen met je kind) voldoende aandacht aan besteedt. Een traject bij de fysio bijvoorbeeld kan nodig zijn om herstel te kunnen garanderen. Ook als er thuis oefeningen moeten worden gedaan, is het belangrijk deze goed op te volgen hoe vervelend of pijnlijk dat zo is. Doe eventueel mee met je kind om het wat makkelijker en leuker te maken voor ze.