Onderzoek: kinderen worden veel wijzer als ze ergens spijt van hebben
We maken allemaal keuzes in het leven waar we achteraf spijt van hebben. Soms maar een beetje en dan kunnen we het al snel laten gaan, maar op andere momenten heb je zodanig veel spijt dat je er veel last van kan hebben. We proberen onze kinderen vaak te behoeden voor het maken van verkeerde keuzes, dat allemaal zodat ze geen spijt hebben achteraf.
Uit onderzoek blijkt echter dat het voor kinderen juist essentieel is om spijt te hebben nadat ze een verkeerde keuze hebben gemaakt. Onderzoekers van Ireland’s Queen’s University stellen zelfs dat je er veel wijzer van wordt.
Spijt hebben is goed voor kinderen
Probeer je er alles aan te doen om je kinderen de juiste keuzes te laten maken, lees je nu dat dat juist niet goed is. Of nou ja, voor grote fouten moet je ze natuurlijk behoeden maar het is ook verstandig ze af en toe een foute keuze te laten maken. Daar zullen ze zelf spijt van krijgen en dat is een belangrijk leerproces wat je ze niet moet proberen te ontnemen.
Uit het onderzoek blijkt dat kinderen erg veel leren als ze een verkeerde keuze hebben gemaakt en daar spijt van hebben. Dit leidt er namelijk direct toe dat ze in het vervolg veel betere – meer afgewogen – keuzes maken voor zichzelf. Ze hebben immers eerder ervaren hoe een verkeerde keuze kan uitpakken.
Verantwoord verkeerde keuzes laten maken
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je je kind een gigantische fout moet laten maken. Jij als ouder hebt de verantwoordelijkheid ze daarvoor te behoeden. De training zit hem in de kleine dingen.
Om maar een heel simpel voorbeeld te noemen: je kind weigert soep te eten met een lepel en kiest zelf een vork uit de la. Je kind komt er vervolgens snel genoeg achter dat dat niet werkt en heeft door dat het een verkeerde keuze heeft gemaakt. Leg uit dat je kind voortaan beter meteen voor een lepel kan gaan en je zal zien dat je kind de volgende keer inderdaad direct een lepel uit de lade pakt. Dit is natuurlijk een heel klein voorbeeld, maar je snapt vast waar het in de praktijk op neerkomt. Succes!
Wil je kind niet luisteren? 4 situaties uitgelegd en hoe je deze het beste kunt aanpakken