‘Mag mijn kind met eten spelen aan tafel?’ Kindervoedingskundige geeft advies
Merel is zelf moeder van twee jongens én ze is kindervoedingsdeskundige. Ze weet ons dan ook alles te vertellen over voedzaam, makkelijk en lekker eten met kinderen. Elke week beantwoordt ze een lezersvraag op J/M Ouders. Over alles wat met eten en kinderen te maken heeft. Deze week gaat de vraag over spelen met eten aan tafel.
De lezersvraag: “Mijn kindje eet sinds kort met de pot mee, maar speelt voornamelijk met het eten. We corrigeren dat, maar merken niet echt dat dit helpt. Hoe kunnen we dit het beste aanpakken?”
Het advies van kindervoedingsdeskundige Merel
Merel kindervoedingsdeskundige ‘Voor de kleine eters’: “Het is denk een bekend gezicht voor veel ouders: je kind knijpt in het eten, roert met de handen in het bord en er belandt meer op de grond dan in de mond. Als ouder kan dat behoorlijk frustrerend zijn. De verleiding is groot om je kind meteen te corrigeren en te zeggen dat eten geen speelgoed is. Maar wist je dat spelen met eten juist een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van je kind? Dit gedrag is heel normaal en zelfs essentieel om nieuwe smaken en structuren te ontdekken.
Voor jonge kinderen is eten niet alleen een bron van voeding, maar ook een manier om de wereld te verkennen. Ze leren door te voelen, te ruiken en te proeven. Dit proces helpt hen wennen aan nieuwe smaken en texturen, wat de kans vergroot dat ze later meer lusten en een gevarieerd eetpatroon ontwikkelen. Door met eten te spelen, maken ze zich vertrouwd met wat er op hun bord ligt. Hoe meer ze gewend raken aan de verschillende structuren, hoe groter de kans dat ze uiteindelijk bereid zijn om iets te proeven en lekker te vinden.”
Onvermijdelijke rommel door spelen met eten
Voorkom stress door je goed voor te bereiden op de onvermijdelijke rommel. Een knoeimat onder de kinderstoel kan veel opruimwerk schelen, net als een slab met mouwen om kleding te beschermen. Gebruik stevig (siliconen) servies en kinderbestek dat tegen een stootje kan. En heb je een dag waarop je het geknoei echt niet trekt, kies dan voor voeding die niet direct een gigantische smeerboel veroorzaakt, zoals groentesticks of stukjes fruit. Op die manier kun je relaxter toekijken hoe je kind nieuwe ervaringen opdoet zonder dat je je druk hoeft te maken over de troep.
Kinderen leren veel door imitatie. Als jij met plezier en zonder stress eet, zullen ze dit gedrag overnemen. Probeer nieuwe voedingsmiddelen enthousiast te introduceren en laat zien hoe jij geniet van gezond eten. Blijf geduldig en vermijd negatieve opmerkingen over eten, want dat kan ervoor zorgen dat je kind er juist een aversie tegen ontwikkelt. Geef het goede voorbeeld door zelf ook gevarieerd te eten en open te staan voor nieuwe smaken.
Spelen met eten binnen bepaalde grenzen
Spelen met eten hoeft trouwens niet te betekenen dat alles is toegestaan. Het is belangrijk om grenzen te stellen zonder de ontdekkingstocht te verstoren. Maak afspraken, zoals dat eten zo veel mogelijk op tafel blijft en niet door de kamer wordt gegooid. Je kunt met een ouder kind proberen om bepaalde momenten aan te wijzen waarop je kind vrijer mag experimenteren, bijvoorbeeld bij een lunch thuis, terwijl het avondeten bij opa en oma wat netter verloopt.
In plaats van je te ergeren aan de rommel, probeer je te focussen op wat je kind allemaal leert. Door met eten te spelen, ontwikkelt je kind niet alleen motorische vaardigheden, maar ook een gezonde relatie met voeding. Het draagt bij aan zelfstandigheid en zelfvertrouwen, omdat ze op een speelse manier ontdekken wat ze lekker vinden. Zie het als een investering in de toekomst: een kind dat nu met plezier experimenteert, zal later waarschijnlijk makkelijker gevarieerd en gezond eten.
Meer lezen over kinderen en eten?
- Wat als je kind niet wil eten als het ziek is?
- Met dit eten krijgt je kind de juiste voedingsstoffen binnen
- Zijn babypotjes gezonder dan zelfgemaakte hapjes met groente uit de supermarkt?
- Alles over eten met de seizoenen mee
‘Wegwijs in de voedingsjungle’: zó help je kinderen gezonder te eten