Met deze 6 tips is je kind veilig op sociale media
In deze digitale wereld kan je er niet meer aan ontkomen: Instagram, TikTok, noem maar op. Dit zijn socialemediaplatforms waar je kind maar al te graag bij wil horen – ‘want iedereen op school zit er ook op!’ En als ouder begrijp je ook wel dat je kind sociale media razend interessant vindt, maar je maakt je óók zorgen om de gevaren die hier bij horen. Dus: voordat je je kind de wereld van de sociale media laat verkennen, is het handig om stil te staan bij de volgende tips rondom veiligheid…
Zo kan je je kind op een veilige manier gebruik laten maken van sociale media
1. Spijker jezelf bij op het gebied van sociale media
Er zijn tijden geweest waarin je alleen kon kiezen tussen Hyves en Facebook, maar tegenwoordig is de keuze reuze. Zo heb je naast Instagram en TikTok, ook nog eens Snapchat en Houseparty – om maar een aantal voorbeelden te noemen.
Het is belangrijk om je als ouder te verdiepen in de verschillende socialemediaplatforms die je kind wil gebruiken: wat houdt het precies in én is dit geschikt voor mijn kind?
2. Bescherm het account van je kind met een sterk wachtwoord
Een sterk wachtwoord kan de risico’s van sociale media beperken, zoals hacking en identiteitsdiefstal. Het is om deze reden verstandig om je kind te helpen met het verzinnen van een goed wachtwoord. (En het is bovendien ook niet verkeerd om het wachtwoord van je kind meteen te weten…).
Bij het bedenken van een wachtwoord kan je de volgende richtlijnen in je achterhoofd houden: kies 7 of meer tekens; combineer letters, cijfers en leestekens; gebruik kleine letters en hoofdletters en gebruik geen (achter)naam.
7 vragen om jezelf te stellen voor je foto’s van je kind op social media zet
3. Zorg ervoor dat je kind een privé-account heeft
De meeste socialemediaplatforms bieden de mogelijkheid om privé-accounts aan te maken. Dit betekent dat alleen de vrienden of volgers van je kind kunnen zien wat hij of zij plaatst. Op deze manier kunnen de foto’s of video’s van je kind niet in handen vallen van onbekende mensen met kwade bedoelingen.
Geef je kind hierbij meteen mee dat hij of zij nóóit vriendschaps- of volgverzoeken moet accepteren van onbekenden. Als dit wel gebeurt, heeft een privé-account namelijk ook geen nut meer.
4. Leer je kind om drie keer na te denken voordat hij of zij iets deelt
Als je iets op sociale media plaatst, kun je dit niet zomaar terugdraaien. Iedere foto, video of uitspraak die wordt geplaatst, kan meteen gekopieerd, opgeslagen of gedeeld worden. Dit is een belangrijke les, voordat je kind de wereld van de sociale media ontdekt.
Laat je kind zich bij iedere uiting op het internet afvragen: hoef ik me niet te schamen als deze foto, video of uitspraak wordt geprojecteerd in de aula op school?
Grooming: alles wat je als ouder wil weten over digitaal kinderlokken
5. Let erop dat je kind geen persoonlijke gegevens deelt
Je wilt te allen tijde voorkomen dat je kind zijn of haar persoonlijke gegevens op het internet plaatst, zoals een telefoonnummer of adres. Als deze gevoelige informatie op internet te vinden is, vergroot je onder andere de kans op stalking.
Maak duidelijk dat je kind zijn of haar gegevens nóóit online mag delen – ook niet op een privé-account.
6. Blijf het gesprek over sociale media aangaan
Je kunt de activiteiten van je kind op sociale media niet 24/7 blijven monitoren. Het is om deze reden extra belangrijk om hier regelmatig met elkaar over te praten.
Praat bijvoorbeeld over de consequenties van sociale media, maar vraag ook of je kind je op de hoogte wil brengen als hij of zij vreemde berichten ontvangt of wordt gepest via het internet.
Belangrijk gesprek: zo praat je met je kids over veilig internetgebruik