Wat als je kind veel snackt en weinig eet tijdens het avondeten? Kindervoedingsdeskundige geeft advies
Merel is zelf moeder van twee jongens én ze is kindervoedingsdeskundige. Ze weet ons dan ook alles te vertellen over voedzaam, makkelijk en lekker eten met kinderen. Elke week beantwoordt ze een lezersvraag op J/M Ouders. Over alles wat met eten en kinderen te maken heeft. Deze week gaat de vraag over veel snacken en weinig willen avondeten.
De lezersvraag: “Mijn oudste kinderen eten altijd goed met de pot mee. Onze jongste (4) daarentegen, is een ander verhaal. Hoewel ze wel van eten houdt en ook nieuwsgierig is naar verschillende producten, eet ze vooral de hele dag door alleen maar snacks. Soms een koekje of snoepje, maar echt niet alleen maar ongezonde snacks. Ook appels, een banaan, een stuk komkommer of wat blokjes kaas.
Ontbijten doet ze wel graag en tussen de middag eet ze twee bruine boterhammen met beleg. Meestal is dat iets van pindakaas, jam, appelstroop of zuivelspread. Tussendoor dus veel snacks en dan bij het avondeten een paar muizenhapjes. Het lijkt wel alsof ze de hele dag trek heeft, maar in de avond niet meer.
Kan ik iets doen om ervoor te zorgen dat ze overdag minder trek heeft en ’s avonds haar avondeten op eet? Ik maak me toch een beetje zorgen.”
Het advies van kindervoedingsdeskundige Merel
Merel kindervoedingsdeskundige ‘Voor de kleine eters’: “Dit is denk ik heel herkenbaar voor veel ouders van met name peuters en kleuters. Het is natuurlijk enorm frustrerend dat je lekker staat te koken voor iedereen en je kind na twee hapjes het bord opzij schuift. Terwijl je haar de rest van de dag elk uur hebt horen vragen om een snack.
Het is eigenlijk best logisch als je kijkt naar je kind. Als eerste is je kind de hele dag door actief, dus is er ook de hele dag door genoeg energie nodig. Tegelijkertijd hebben kleine kinderen kleine maagjes, waar dus ook minder eten in kan, vandaar dat kleinere porties (snacks) vaak de voorkeur hebben.
Laat avondmaal
Ten tweede is de avondmaaltijd voor kleine kinderen vaak wat aan de late kant, waardoor ze moe en overprikkeld zijn van de dag en geen ruimte meer hebben om zich te concentreren op het avondeten. Mijn advies is daarom niet volledig gericht op het verminderen van het aantal snacks, omdat ik van mening ben dat we ook rekening moeten houden met hoe onze kinderen nou eenmaal zijn. Toch zijn er wel dingen die je kunt proberen.
Snacken als maaltijd
Zorg voor regelmaat in de eetmomenten van je kind, zodat ze weet wanneer ze een volgende maaltijd of snack kan verwachten. Kijk ook of je misschien de maaltijden (of snacks) iets groter moet maken: heeft ze eigenlijk wel genoeg gegeten na elk eetmoment? Kinderen zijn heel intuïtief als het gaat om eten en voelen perfect aan wanneer ze voldoende hebben gegeten. Laat haar dus vertrouwen op haar lichaam en bij elk eetmoment zoveel eten als ze nodig heeft. Eet ook zelf mee tijdens de eetmomenten – hiermee geef je het goede voorbeeld en maak je van elke maaltijd of snack meteen een gezellig familiemoment.
Maak de snacks net zo voedzaam als een maaltijd. We zijn gewend om bij het avondeten en soms bij de lunch bijvoorbeeld groenten te serveren, maar waarom geven we deze niet wat vaker als snack? Of geef als tussendoortje eens een bakje yoghurt met fruit en muesli zonder suiker – dit hoeft niet alleen een ontbijtje te zijn.
Voorspelbare maaltijden en producten
Betrek je kind bij het klaarmaken van het avondeten, door haar te laten helpen met kiezen wat er op het menu staat, boodschappen doen en bij het koken. Een van de redenen waarom kleine kinderen het avondeten vaak lastig vinden, is omdat het onvoorspelbaarder is dan het ontbijt of lunch. Vaak hebben gezinnen vaste opties voor deze twee maaltijden: havermout, een bakje yoghurt of brood.
In de avondmaaltijd zit veel meer variatie, wat het wellicht spannend kan maken voor je kind. Kies daarom elke week een extra aantal voedzame producten die ze sowieso lekker vindt. Deze kan je indien nodig van tevoren klaarmaken (wel zo makkelijk) en de hele week serveren bij de avondmaaltijd. Zo ligt er altijd iets op haar bord waar ze blij van wordt: een veilige optie.
Als laatste wil ik je meegeven dat het waarschijnlijk een fase is en je kind – net als de oudsten – lekker gaat mee eten met de pot. Houd voor nu vooral ontspanning en gezelligheid erin aan tafel en maak er een echt familiemoment van. Zo geef je je kind het beste voorbeeld en zal zij vanzelf volgen.”
Merel werkt als (kinder)voedingsdeskundige, een consult boeken kan via haar website.
Lees ook haar antwoord op de lezersvraag over eten met de seizoenen mee.
‘Wegwijs in de voedingsjungle’: zó help je kinderen gezonder te eten