Smeren, smeren, smeren: hoe verzorg je littekens bij je kind het beste?
Kinderen vallen, stoten zich, snijden zich per ongeluk wanneer ze meehelpen in de keuken, krijgen waterpokken en… houden daar littekens aan over.
Niet altijd leuk en al helemaal niet als ze flink zichtbaar zijn. Een grote jaap door een wenkbrauw of waterpokken op neus en wangen. Gelukkig kan je die littekens wel verzorgen, zodat ze mooier genezen.
Hoe ontstaat een litteken?
Littekens ontstaan nadat een wond van de huid genezen is, het is een reactie van de huid op die beschadiging. Hoe beter de huid zelf kan genezen, hoe minder het litteken zichtbaar is. Daarom kan je kind beter niet krabben aan de korstjes op de wond, want dan kan de wond weer opengaan en heeft het lichaam meer tijd nodig om te genezen. Littekens zijn pas na een tot anderhalf jaar stabiel en dan pas kan je echt zien hoe het litteken eruit ziet. Vaak zijn verse littekens nog rood en soms trekkerig. Dit kan dus best een tijdje duren, daarna wordt het litteken Licher, soepeler en vlakker, maar het zal nooit helemaal weggaan.
Een litteken bij je kind verzorgen
Wat je kan doen om het litteken soepel te houden is de plek regelmatig masseren. Dit kan je doen met een gewone huidolie om het masseren wat gemakkelijker te maken. Let ook goed op in de zon: littekens zijn nog gevoeliger voor verbranding. Smeer dan ook met een hoge factor.
Helaas zijn er geen speciale middeltjes op de markt die littekens doen verminderen. Heeft je kind last van het litteken, het jeukt bijvoorbeeld, doet pijn of voelt trekkerig aan, dan kan je hiermee altijd even langs de huisarts die je eventueel door kan sturen naar de dermatoloog. Pas als een litteken 1,5 jaar oud is, kan je zien hoe het eruit ziet, dan is de plek ‘uitgerijpt.