Slim sparen voor je kind doe je zo, volgens een budgetcoach
Alles wordt duurder en dat is vooral lastig als je meerdere monden te voeden hebt. Kinderen zijn nou eenmaal duur en je wil aan het einde van de maand natuurlijk wel goed uitkomen met je geld én nog kunnen sparen. Daarom spreken wij elke week met een budgetcoach, die jou advies geeft.
Budgetcoach Annet Bakker weet als geen ander hoe jij het beste met je geld om kan gaan en hoe je slim geld spaart voor de toekomst van jouw kind.
Sparen is belangrijk
Ondanks dat het voor veel gezinnen moeilijk is om elke maand uit te komen met het inkomen, is het altijd verstandig om te sparen. “Al is het maar 50 euro per maand, zo bouw je in elk geval een buffer op voor als de wasmachine stuk gaat of wanneer de auto een dure reparatie nodig heeft”, vertelt Bakker.
Ook is het verstandig om een aantal maandsalarissen achter de hand te hebben. Op die manier kun je onverwachte werkloosheid of vermindering van je inkomen opvangen.
Wanneer begin je met sparen voor je kinderen?
Dat antwoord is simpel: hoe eerder hoe beter. “Want hoe eerder je begint met sparen hoe meer vermogen je kunt opbouwen. En het is natuurlijk fijn dat wanneer je kinderen achttien jaar zijn, er een leuk bedrag op hun spaarrekening staat voor bijvoorbeeld hun studie, rijles of een jaar reizen”, legt Bakker uit.
Daarnaast is het goed om kinderen al van jongs af aan te leren om te sparen. Dat geeft ze een verantwoordelijkheidsgevoel en bovendien hebben ze een extra zakcentje voor later waar ze zelf mee kunnen doen wat ze willen.
Hoe moet je sparen?
In veel gezinnen hebben de ouders al geen spaargeld, dan is er vaak ook geen gelegenheid om voor de kinderen te sparen. “Je zou opa en oma kunnen vragen om mee te helpen met sparen. In plaats van een duur verjaardagscadeau kan er ook een bedrag op de spaarrekening worden gestort”, legt Bakker uit. Wanneer opa en oma dit elk jaar doen, groeit de spaarrekening van de kleinkinderen vanzelf.
Vind je het lastig om te sparen? Sommige banken bieden de mogelijkheid om pinbetalingen af te ronden en dat bedrag op een spaarrekening te zetten. “Het gaat niet snel, maar je spaarsaldo groeit ook”, bemoedigt Bakker.
Ook de koopzegels die je in de winkel kunt inwisselen voor contant geld is een lekker potje voor achter de hand. Zeker wanneer je dit geld gaat gebruiken voor bijvoorbeeld de vakantie of feestdagen.
“Eén van mijn adviezen is om gelijk nadat het salaris is gestort, een vast bedrag over te maken naar een spaarrekening. Als je wacht tot het einde van de maand blijft er vaak niets over“, benoemt Bakker.
Schakel hulp in
Het hebben van zorgen over je geld en of je elke maand wel uitkomt met je inkomen, geeft vaak veel stress. Die stress zorgt weer voor allerlei andere klachten, zoals slapeloosheid, concentratieverlies en een kort lontje.
“Door tijdig hulp in te schakelen, bijvoorbeeld budgetcoach, kan je heel veel ellende voorkomen”, zegt Bakker. Het werk van een budgetcoach is namelijk vooral preventief, het helpt jou genoeg geld over te houden en te sparen voor leuke dingen in het leven.