Maaike van de Graaf
Maaike van de Graaf Gezondheid 22 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Waarom slaap goed is voor de ontwikkeling van de hersenen van je kind

Dat slapen essentieel is voor je kind, is voor veel ouders duidelijk. Maar naast dat ‘t zorgt voor een gezellig humeur van je zoon of dochter is ‘t ook nog eens hartstikke goed voor de ontwikkeling van de hersenen. Maar waarom eigenlijk?

We geven antwoord op de vraag waarom een goede nachtrust essentieel is voor de ontwikkeling van hersenen.

Slapen goed voor hersenen

Wetenschappers doen al decennia lang onderzoek naar waarom slaap eigenlijk zo goed is voor een mens. Steeds meer komen onderzoekers te weten dat er allerlei processen plaatsvinden in onze hersenen tijdens het slapen. Het lijkt bijna van belang voor het normaal functioneren van ons zenuwstelsel.

Voordat we verder gaan over wat er met de hersenen gebeurt tijdens de slaap, is het ook goed om te benoemen dat een goede nachtrust bijdraagt aan fysieke groei. Tijdens het slapen worden namelijk groeihormonen aangemaakt die de beschadigde cellen herstellen en de dode vervangen. Het kan dan ook voorkomen dat een baby die slecht slaapt, groeiproblemen krijgt.

Het brein van een kind

Terug naar de hersenen. Het ontwikkelen van het brein gebeurt voornamelijk in het eerste levensjaar van je kind. Als je baby net geboren is, heeft het nog maar 25 procent van het hersengewicht van een volwassenen en zijn verbindingen tussen de hersencellen nog niet gemaakt. Het brein groeit in dat jaar naar tachtig procent.

Maar ook daarna ontwikkelen de hersenen zich natuurlijk nog en dat gebeurt met name in de REM-fase. Ongeveer de helft van de slaaptijd slapen kinderen in de zogeheten Rapid Eye Movement. Juist in die fase groeien de hersenen en worden gebeurtenissen verwerkt.

Opvallend is dat volwassenen maar 25 procent van hun slaap doorbrengen in de REM-fase, en kinderen dus 50 procent. Dit gegeven laat dan ook weer goed zien hoe hard de hersenen van je kind slaap nodig hebben. Het brein is namelijk bij kinderen een stuk gevoeliger voor het ontwikkelen van vaardigheden dan het brein van volwassenen.

Slimmer worden?

De hersenen groeien en ontwikkelen zich dus voornamelijk als je kind slaapt. En laat dat dan ook weer een positieve invloed hebben op het leervermogen en het geheugen van je zoon of dochter. Uit een Brits onderzoek blijkt dan ook dat langdurig slecht slapen al vroeg in de jeugd zorgt voor een cognitieve achterstand.

Tijdens het onderzoek werden ruim elfduizend kinderen zeven jaar lang gevolgd wat betreft hun slaap en brein. Wetenschappers concludeerden na die zeven jaar dat onregelmatige en latere bedtijden in verband staan met slechte scores op school.

Tips

Maar wat nou als je zoon of dochter een slechte slaper blijkt te zijn? Pas als ouder zijnde dan een van onderstaande tips op en wellicht dat je kind binnenkort als een blok in slaap valt.

  • Spreek samen met je kind een bedtijd af. Op die manier weet je zoon of dochter waar hij of zij aan toe is. Laat ze ook zelf een tijd bedenken zodat ze het gevoel hebben dat ze er zelf iets over te zeggen hebben.
  • Vertel je kind waarom een goede nachtrust belangrijk is en wat er gebeurt als ze slecht slapen.
  • Lees voor het slapengaan nog even een boekje voor of stimuleer je kind om zelf een boek te lezen. Op die manier raken ze in gedachten verzonken en worden ze rustiger.
  • Niks zo vervelend als slapen in een te lichte kamer, dus maak de slaapkamer van je kind dan ook vooral comfortabel. Goede gordijnen een een temperatuur tussen de zestien en achttien graden.
  • Het kan ook voorkomen dat je kind nog te veel energie heeft omdat het niet genoeg beweegt. En dat terwijl beweging overdag zorgt voor een betere nachtrust. Ga dus eens om de tafel zitten om te kijken hoe je je kind meer in beweging krijgt.
  • De laatste tip gaat over het creëren van een ritueel. Zo weet je kind namelijk dat het tijd is om te gaan slapen. Maak nog even een praatje, stop ‘m in, lees wat voor en dim alvast de lichten.

Nog even over slaap… Ook voor volwassenen is een goede nachtrust belangrijk en zorg en dan ook voor dat jij als ouder ook voldoende slaap pakt. 

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.