Slaapwandelt jouw kind? Nieuw onderzoek brengt goed nieuws
Als je kind een slaapwandelaar is, ben je ‘s nachts waarschijnlijk heel scherp.. that’s for sure.
In tegenstelling tot andere slaapproblemen die ertoe kunnen leiden dat kids ook overdag problemen hebben, laat nieuw onderzoek zien dat slaapwandelen alleen de nacht van invloed is.
Een veel voorkomende gewoonte
Iedereen weet dat slaap essentieel is voor de ontwikkeling en het welzijn van kinderen. Dat gezegd hebbende: er was nog heel weinig bekend over het effect van slaapwandelen op kinderen – tot nu toe.
Het onderzoek
Het eerste onderzoek werd in Australië gehouden, waarbij onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Australië 1.814 kinderen in de leeftijd tussen vijf en tien jaar hebben beoordeeld. De meerderheid gaf aan eens per week te slaapwandelen. Het hoofd van het onderzoek, Dr. Helen Stallman zei dat hoewel slaapwandelen heel gewoon is bij kinderen, de impact ervan best een zorg is voor ouders. ‘Kinderen leiden energieke levens, ze hebben aan het einde van de dag een goede rust nodig voor de volgende dag’, zegt ze. ‘Als ouders merken dat hun kind slaapwandelt, is het normaal dat ze zich zorgen maken. Hoewel het meestal geen negatieve gevolgen heeft, kan dit leiden tot verwondingen, waaronder schaafwonden.’
Wat zijn de effecten?
Uit de studie bleek dat slaapwandelen vaak gepaard gaat met een reeks andere slaapproblemen, zoals andere andere angst bij het naar bed gaan, praten in je slaap, rusteloze slaap of tandenknarsen. Het heeft echter geen invloed op emotionele- of gedragsproblemen. ‘Toch is, in tegenstelling tot andere slaapproblemen, vastgesteld dat slaapwandelen zelf geen emotionele of gedragsproblemen overdag veroorzaakt.’ Als ouders moet je een veilige slaapomgeving voor je kleine garanderen als ‘ie slaapwandelt, en een slaapspecialist opzoeken als je je zorgen maakt over de slaap van je kind.
Zo herken je een slaapwandelaar
De meest voor de hand liggende manier om te weten of je kind een slaapwandelaar is, is – verrassend genoeg – wanneer je hem ‘s nachts ziet rondlopen, of als je ontdekt dat hij niet meer in bed ligt. Het kan moeilijk zijn om te zeggen of een kind slaapt of niet, want zijn ogen staan waarschijnlijk wijd open. Hier zijn enkele tekenen waaraan je kunt herkennen dat je kind misschien wel slaapwandelt:
– Hij praat in zijn slaap
– Hij lijkt versuft
– Hij reageert niet wanneer er gesproken wordt
– Het is moeilijk om hem wakker te maken
Veilig slaapwandelen
Hoe zorg je ervoor dat je kleine slaapwandelaar veilig kan rondlopen? Als je kind mobiel genoeg is en in staat is om middernachtelijke wandelingen te maken, is dit wat je moet weten:
– Maak hem niet wakker: dat kan zorgen dat je kleine bang wordt
– Begeleid hem voorzichtig terug naar bed
– Geen stapelbed: blijf bij een eenpersoonsbed, uit een stapelbed kan hij vallen
– Maak het pad vrij: zorg ervoor dat er geen speelgoed of andere obstakels op de grond ligt
– Zorg voor een traphek: als je meerdere verdiepingen hebt, maak dan een hekje bovenop elke trap