Redactie
Redactie Opvoeden 20 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Slaaptraining, zindelijk maken, middagdutje afbouwen: is dat echt allemaal nodig?

Potjestraining, zindelijk maken, slaaptraining, middagslaapje afbouwen: de termen vliegen je om de oren als je kindje niet makkelijk slaapt, nog steeds niet zindelijk is bij drie (!) jaar of dan nog een middagdutje doet. Maar, is het nou echt nodig om je kindje hierin te trainen?

Het is een hele dagtaak, al die trainingen voor je mini en voor jou. Gelukkig kunnen we je alvast verklappen dat slaap- of zindelijkheidstrainingen niet altijd voor resultaat zorgen.

Slaaptraining, je kan niet vroeg genoeg beginnen?

Als je baby moeite heeft met zelf in slaap vallen en in de nacht veel huilt, kan je radeloos worden. Je bent zelf moe, je kindje raakt oververmoeid en slaapt daardoor alleen maar slechter. Slaaptraining, zegt je omgeving. Laten huilen, wekkertjes zetten, heen en weer lopen om te troosten, inbakeren… Gaat dit allemaal tegen je gevoel in? Laat die slaaptraining dan lekker zitten.

Je kindje huilt om te communiceren, waarschijnlijk heeft het jou gewoon nodig. Troost het, begeleid je kindje in het huilen en met slapen. Kies voor co-sleeping of rooming-in als je dat nog niet deed. Leer slaapgewoontes aan, zoals een ritueeltje voor het slapengaan en een dag- en nachtritme door je baby overdag in het licht te laten slapen en het ’s nachts echt donker te houden. Als je kindje zes maanden is en dan nog niet goed slaapt, dan kan je gewoontes zoals in slaap wiegen of voeden vervangen door een knuffeltje, een slaapliedje of even bij je kindje blijven tot het slaapt.

Zindelijkheidstraining: waarom zou je?

“Draagt-ie nog steeds een luier?” Ga je na die vraag meteen met je mini aan de slag met potjestraining, luiers de deur uit en bloot lopen in huis? Terwijl je ondertussen met een dweil achter je nog maar driejarige peuter aan rent, omdat-ie overal plasjes laat lopen? Think again. Potjestraining, zindelijk maken: het gaat echt niet lukken als je kindje er nog niet klaar voor is.

Natuurlijk kan je je mini stimuleren door een potje naast de wc te zetten en hem mee te nemen als je zelf gaat plassen. Laat hem kennismaken met naar de wc gaan, benoem wat je doet. En er zijn genoeg leuke boeken te vinden over zindelijk worden, lees daar zeker uit voor. Als ouder merk je vanzelf wel wanneer je kindje echt klaar is om zindelijk te worden: als hij zich terugtrekt om in de luier te plassen bijvoorbeeld, of als hij aangeeft geen luier meer om te willen.

Pas als je kindje 5 jaar of ouder is (elk kind verschilt) en ’s nachts nog in bed plast, kan je eens gaan kijken naar een training om je kleuter hierin te begeleiden.

Waarom zou je het middagdutje van je kind afbouwen?

Vind je dat je peuter te oud is voor een middagdutje, of: vinden anderen dat? En wil je dus dat slaapje afbouwen? Kan, maar waarom zou je? Denk aan de tijd die het jou even geeft als je kindje nog lekker twee uurtjes slaapt in de middag. En denk in de eerste plaats natuurlijk aan je mini: als die er nog van geniet, laat dat dutje dan lekker nog even op de planning staan.

Als je kind ’s avonds nog heel actief is bij bedtijd en echt nog niet gaat slapen, dan weet je dat het tijd is om het middagdutje te verkorten en op den duur helemaal af te schaffen. Je kan er ook voor kiezen om je peuter de ene dag een dutje te laten doen en de andere dag een rustmomentje in te plannen in de middag. Het kan zijn dat je kind na het stoppen van de middagdutjes aan het einde van de dag wel erg moe is: geen probleem. Breng je mini dan gewoon iets eerder naar bed.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Opvoed Advies

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.