Kinderen die hun ouders slaan: zo kun je er het best op reageren
Het komt regelmatig voor dat jonge kinderen – met name peuters en kleuters – driftig worden. Als ze gefrustreerd of boos zijn, kan dat leiden tot een agressief kind en in sommige gevallen slaan en schoppen deze kinderen erop los. Hoe kun je daar als ouder het best op reageren?
Kinderen die slaan: zo reageer je erop
Wees je er ten eerste bewust van dat je niet de enige bent die hiermee te maken heeft. Een kind dat tegen je schenen probeert te schoppen of je probeert te slaan. Heel vervelend, maar het is vooral belangrijk dat ouders daar verantwoord en consequent op reageren. We zetten de do’s en don’ts voor je op een rij.
Deze dingen moet je vooral niet doen
Om te beginnen zijn er een aantal essentiële dingen die je in deze situatie niet moet doen. Dit zal het probleem uiteindelijk alleen maar groter maken.
1. Zelf agressief reageren
Dat lijkt misschien logisch, maar we bedoelen hiermee dus ook schreeuwen. Als je kind een driftbui heeft en jou probeert te slaan, is de kans groot dat het kind nog meer in paniek raakt als jij begint te schreeuwen of een tik terug uitdeelt.
2. Geen schuldgevoel aanpraten
Probeer je kind geen schuldgevoel aan te praten. Natuurlijk is het oké dat je uitlegt dat dit gedrag echt niet kan, maar dat is wat anders dan je kind name shamen.
Deze dingen kun je wél doen
Er zijn in deze situatie zeker weten bepaalde dingen die je als ouder kunt doen om dit gedrag onder controle te krijgen. Het is ook bij uitstek de fase waarin je kind dat moet gaan leren en dat lukt vooral door consequent en verantwoord op dit gedrag te reageren.
1. Zorg voor veiligheid
Het begint allemaal met ervoor zorgen dat je een veilig situatie creëert op het moment dat je kind agressief reageert of jou zelfs probeert te slaan en schoppen. Ga op gelijke hoogte met je kind zitten zodat je het kind rustig maar adequaat kunt vasthouden om te voorkomen dat het kind je kan raken.
Doe dit natuurlijk ten alle tijde op een kindvriendelijke manier. Vertel intussen dat je begrijpt dat je kind boos of verdrietig is en dat je van ze houdt maar dat anderen pijn doen echt niet mag.
2. Probeer het te doorbreken
Als je kind eenmaal wat gekalmeerd is, is het goed om het je kind zo comfortabel mogelijk te maken voordat jullie erover gaan praten. Pak er een glaasje water bij en zoek een ruimte waar jullie samen in alle rust kunnen zitten.
3. Probeer je in te leven in je kind
Als jullie over de situatie willen gaan praten als het kind wat is gekalmeerd, is het goed om uit te leggen dat je begrijp hoe ze zich voelen. Begin je zinnen met ‘Ik begrijp dat je boos bent, …’.
4. Praat erover
Praat over wat er is gebeurd, vraag aan je kind waarom hij of zij zo boos werd en wat er is gebeurd. Laat je kind hier ook echt zijn of haar verhaal doen.
Leg ook uit, vanaf jouw kant, dat (fysieke) agressie tonen echt niet mag en dat je dat als ouder afkeurt. Leg uit dat je kind anderen nooit pijn mag doen en dat hij beter om hulp kan vragen als hij verdrietig is dan op deze manier reageren.
5. Kijk of je het kunt voorkomen (de volgende keer)
Als ouder ken je je kind door en door en voel je haarfijn aan als je kind driftig gaat worden. Probeer eerder in te grijpen, zodat de situatie niet uit de hand loopt. Stel bijvoorbeeld een time-out in samen als je ziet dat je kind boos wordt.