Sofie Obbens
Sofie Obbens Ouderschap 14 nov 2024
Leestijd: 3 minuten

Sinterklaasvraag: ‘Wat als in het ene stiefgezin grotere cadeaus worden gegeven dan in het andere?’

Het aantal scheidingen neemt nog altijd toe. In 2023 strandden 7,2 van elke 1000 huwelijken. Daarom staan we graag stil bij de uitdagingen waar gescheiden ouders in hun gezin mee kampen. Stiefexpert Marieke Jansen deelt persoonlijke ervaringen van haar cliënten uit de praktijk. Deze week geeft zij antwoord op de vraag: “In het gezin van mijn vriend worden met Sinterklaas vele grotere cadeaus gegeven, wat nu?”

Onlangs kreeg Marieke de volgende vraag van een (bonus)moeder:

“Wij hebben een samengesteld gezin met vier kinderen. Ik heb twee dochters van 8 en 6 jaar. Mijn vriend Harold heeft een zoon van 4 en een dochter van 2 jaar. Ik vind het moeilijk en verdrietig dat Harolds kinderen in het gezin van zijn ex met Sinterklaas veel meer en grotere cadeaus krijgen dan bij ons. Harold vindt het ook lastig, maar legt zich erbij neer. Ik heb hele mooie herinneringen aan mijn jeugd en het vieren van Sinterklaas. Het draaide meer om de gezelligheid: warme chocolademelk, snoepgoed en een Sinterklaasfilm. Natuurlijk waren de cadeaus ook belangrijk, maar het ging om meer dan dat. Hoe ga ik ermee om dat de cadeaus zo verschillen en in grootte en aantal?”

Feestdagen zoals Sinterklaas kan in stiefgezinnen voor spanningen zorgen. Hoe ga je hiermee om?

Verschillen in stiefgezinnen

Er kan een groot verschil zijn in hoeveel geld verschillende gezinnen uitgeven aan dit feest. Dat kan bijvoorbeeld komen door een verschil in inkomen, de keuze voor een ander budget en een verschil in het aantal kinderen. Ook de verschillende normen en waarden kunnen van invloed zijn. Voor sommige gezinnen is Sinterklaas heel belangrijk, andere hechten er minder waarde aan. De een legt meer de focus op de cadeaus en de ander meer op de aankleding en sfeer van het feest.

Kinderen kunnen teleurgesteld zijn als ze binnen het gezin of in het andere gezin ervaren dat er verschil in cadeaus is. Dit kan spanning opleveren. Hoe zorg je nu dat jullie als gezin een Sinterklaasviering hebben waar het hele gezin achterstaat?

Het advies van stiefexpert Marieke Jansen

“Focus op je eigen waarden en normen. Wat vind jij belangrijk en wat wil je ze meegeven? Leg dit eventueel ook uit. Natuurlijk zonder het andere gezin zwart te maken. Vermijd dus ook om te gaan concurreren met het andere gezin. Kinderen voelen dit, met als resultaat dat ze dat juist gaan onthouden in plaats van de gezelligheid. Ga het gesprek aan met je partner en maak een plan hoe jullie het voor je zien en je iedereen in het gezin recht doet. 

Iets unieks

Kijk of je samen met je partner iets unieks en waardevols kan creëren. Voeg bijvoorbeeld een spel toe aan jullie avond of kijk een Sinterklaasfilm. Ga samen met de kinderen iets bakken voor jullie Sinterklaasfeest. Uiteindelijk hechten de kinderen meer waarde aan een fijne sfeer en een mooie ervaring dan aan de cadeaus. Als ze volwassen zijn, weten ze nog wel welke sfeer er was en zijn ze 8 van de 10 cadeaus die ze ooit kregen, vergeten.

Speelgoedbank

Wat je ook steeds vaker ziet met Sinterklaas en kerst is samen met je (bonus)kinderen iets voor een ander doen. Bijvoorbeeld een cadeau aanleveren bij de speelgoedbank. Ook hiermee draag je je eigen waarden en normen over en geef je je eigen draai aan het Sinterklaasfeest”, aldus stiefexpert Marieke Jansen.

Advies van stiefexpert Marieke Jansen

Eerder gaf stiefexpert Marieke Jansen advies aan andere lezers met een dilemma, lees het hier:

Beluister hier de podcast van Marieke Jansen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.