Sinterklaas als opvoedmiddel gebruiken? ‘Niet meer passend in deze tijd’
‘Als je niet lief bent, neemt Sinterklaas je mee in de zak naar Spanje.’ Heb jij dit weleens gezegd, of heb je vroeger iets soortgelijks te horen gekregen? Sinterklaas als opvoedmiddel gebruiken lijkt misschien onschuldig, maar is dat echt zo?
Deze vraag legden wij voor aan pedagoog en opvoedexpert Esther Jongerius en we vertellen je hoe zij hierover denkt.
Wie zoet is…
“Veel kinderen ervaren veel spanning rondom de Sinterklaasperiode”, aldus Esther Jongerius. “Meerdere onderdelen van het verhaal zijn behoorlijk spannend voor jonge kinderen. Deze onderdelen zijn er tijdens de vorige eeuw bij bedacht, om Sinterklaas te kunnen inzetten als opvoedmiddel. ‘Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe’, komt daar vandaan.”
Kinderen opvoeden volgens dit idee, dus met belonen en straffen, is wat Jongerius betreft echt achterhaald. “Er zijn zoveel mooiere manieren om kinderen op te voeden. Daarom ben ik ook van mening dat veel onderdelen van het Sinterklaasfeest niet meer passend zijn in deze tijd. Helemaal voor jonge kinderen.”
Magisch denken
Kinderen tot 7 jaar denken nog op een andere manier dan wij, wat volgens de pedagoog ‘magisch denken’ genoemd wordt. “Werkelijkheid, fantasie en herinneringen lopen bij kinderen nog volledig door elkaar heen. Ze kunnen dus nog niet goed onderscheid maken tussen wat waar is of niet.”
Pieten die ‘s nachts in je huis komen en je schoen vullen, kan bij veel kinderen dus voor spanning of zelfs angst zorgen. Jongerius: “Zelfs als ze zouden weten dat het ‘nep’ is, kan de spanning groot zijn. Omdat het verhaal als het ware een eigen leven gaat leiden in hun hoofd.”
Wat moet je dan doen als je veel spanning bij je kind merkt rondom het hele Sinterklaasgebeuren? “Het kan helpend zijn om deze ‘spannende elementen’ niet te noemen. Zelf laat ik mijn kinderen vaak overdag hun schoentje zetten. Als we even weggaan bijvoorbeeld, dat scheelt een hoop spanning.”
Sinterklaas als dreigmiddel
“Sinterklaas inzetten als ‘dreigmiddel’ is zeker niet zo onschuldig als sommige ouders wellicht denken”, vertelt Jongerius. “Voor kinderen kan dit zó echt aanvoelen, dat ze veel angst ervaren. Daarnaast is het goed om na te denken waarom je het zou inzetten. Als het is om je kindje zich beter te laten gedragen, dan zie je dat dit soort middelen op korte termijn vaak werken, maar op lange termijn juist averechts werken.”
Kinderen gaan zich dan anders gedragen vanuit angst en niet omdat ze het juiste willen doen. “En als ze groter worden en weten dat het allemaal niet echt was, moet je steeds meer gaan dreigen om je kindje te laten luisteren. Daarnaast kan dit het vertrouwen van hem in jou ook enorm schaden als je op deze manier het ‘geheim van Sinterklaas’ in zou zetten.”
Jongerius wil nog één belangrijke tip meegeven: “Laten we het Sinterklaasfeest vooral zien als een periode van gezelligheid, samen zijn en genieten van het krijgen én geven van cadeautjes. Ongeacht het gedrag!”
Esther Jongerius is pedagoog en helpt ouders om vaker de liefdevolle ouder voor hun kinderen te kunnen zijn. Dit doet zij via haar eigen praktijk, Liefdevol Ouderschap.
Artikelen over Sinterklaas
Meer lezen over Sinterklaas? Check dan de volgende artikelen over dit onderwerp:
- Is jouw kind bang voor Sinterklaas? Kinderpsycholoog geeft tips
- De top 10 schoencadeaus onder de 10 euro
- Top 10 Sinterklaascadeaus voor tieners
- Opgebiecht: ‘Ten overstaan van mijn neefjes flapte ik eruit dat Sinterklaas niet bestond’
- Sinterklaasvraag: ‘Wat als in het ene stiefgezin grotere cadeaus worden gegeven dan in het andere?’
- Rosanna (37) leeft minimalistisch: ‘Elk jaar voel ik me weer schuldig met Sinterklaas en Kerst’
- Overzicht Sinterklaasjournaal: dit gebeurde er de afgelopen jaren
Is jouw kind bang voor Sinterklaas? Kinderpsycholoog geeft tips