Simone eist de helft van het geld van het bijbaantje van haar dochter op: ‘Niet meer dan normaal’
De dochter van Simone werkt sinds een jaar. Veel leuke dingen kan ze niet van het geld doen, want haar moeder eist de helft van haar geld op. “Daar kopen we dan weer boodschappen van.”
“Mijn dochter Louise is nu zestien jaar. We hebben altijd gezegd tegen haar dat we wilden dat ze vanaf haar zestiende ging werken, zodat ze ook iets kon bijdragen aan het huishouden. Ze solliciteerde bij een kledingwinkel, een bakker en bij een lunchroom. Uiteindelijk wilden ze haar bij de kledingwinkel graag aannemen als weekendkracht en voor tijdens koopavonden.
Met veel plezier naar bijbaan
Sinds vijf maanden werd Louise één of twee dagen in het weekend en vast op de donderdagavond. Ze vindt het erg leuk en gaat er met veel plezier naartoe. Het is leuk om te zien dat ze in no time alles van de nieuwe collecties weet. Ze is ook altijd dolblij, dat ze tijdens het werk kleding van de kledingzaak aan mag.
Klein salaris
Het enige wat jammer aan het bijbaantje is, is dat ze maar een klein salaris heeft. Soms verdient ze in een maand maar 150 euro en heeft ze toch echt heel veel uur gewerkt. Toch ben ik van mening dat het niet zielig is om de helft van het geld van haar bijbaantje op te eisen. Ik vind het eigenlijk niet meer dan normaal. We betalen alles voor haar en die 75 euro die overblijft kan ze uitgeven of sparen.
Geld eisen
Vroeger moesten mijn man en ik ook altijd wat bij het huishouden bijdragen, dus vonden we het niet meer dan normaal om dit ook aan onze dochter te vragen. We stoppen het in ons huishoudpotje en van dat geld kunnen we weer voor bijna een week boodschappen halen.
Extra leuk maken
We proberen het dan wel extra leuk te maken, want we snappen ook wel dat het voor een meisje van zestien soms moeilijk is om de helft van het salaris af te staan aan je ouders. Daarom mag zij, in de week waarin wij ‘haar geld’ gebruiken, kiezen wat we gaan eten. Zo is ze dol op vissticks, pasta en boerenkool. We proberen daar dan rekening mee te houden.
Zelfde aanpak bij zoon
Onze zoon is nu veertien jaar, maar over twee jaar willen we dit ook voor hem invoeren. Werken en de helft inleveren. Onze zoon is nu al aan het kijken welk bijbaantje hem het meeste geld gaat opleveren, zodat hij genoeg zal overhouden voor leuke dingen. Ik ben nu al benieuwd waarmee hij komt.”
Dilemma: ‘Zal ik als moeder ingrijpen bij het bijbaantje van mijn dochter?’