Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouderschap 28 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Zo vang je signalen van angst en zorgen op bij je kind

De mentale gezondheid onder kinderen gaat achteruit, zo heeft bijna één op de vijf jongeren een psychische aandoening, blijkt uit de peiling van Unicef Nederland. Ouders merken vaak als eerste dat het niet goed gaat met hun kind, maar lang niet altijd. Soms houden jonge kinderen goed verborgen hoe ze zich voelen, of vangen ouders de signalen van zorgen bij kinderen niet op.

Daarom zetten we op een rij waar je op kan letten bij je kind.

Signalen van angst en zorgen bij kinderen

Door signalen van zorgen bij kinderen eerder op te vangen, kun je ook sneller ingrijpen. Zo voorkom je dat je kind op latere leeftijd last krijgt van emotionele problemen. De signalen van zorgen die kinderen geven, uiten zich op verschillende manieren. Dat is ook een beetje afhankelijk van de leeftijd.

  • Lichamelijk: kinderen die zich zorgen maken, klagen vaak over buikpijn, hoofdpijn of andere vage klachten zonder medische oorzaak.
  • Gedragsveranderingen: let op veranderingen in gedrag zoals prikkelbaarheid, huilbuien, of het vermijden van bepaalde situaties of activiteiten.
  • Slaapproblemen: angstige kinderen kunnen moeite hebben met inslapen, vaak wakker worden of nachtmerries hebben.
  • Afzonderen: een kind dat normaal gesproken sociaal is, kan zich terugtrekken en minder tijd met vriendjes willen doorbrengen.
  • Minder presteren op school: zorgen kunnen ook leiden tot een verminderde concentratie en slechtere prestaties op school.

Wat kun je doen voor je kind?

Denk je dat je kind zich ergens zorgen om maakt of dat het angstig is, dan is het natuurlijk belangrijk om daar iets mee te doen. Maar wat? Op deze manier ga je rustig het gesprek aan met je kind.

  • Praat met je kind: creëer een veilige omgeving waarin je kind zich vrij voelt om over zijn of haar zorgen te praten. Luister zonder te oordelen, toon je kind begrip en houd rekening met zijn of haar gevoelens.
  • Voorspelbare dagen: voor veel kinderen is een voorspelbare dagelijkse routine een gevoel van veiligheid en stabiliteit.
  • Ontspanning: leer je kind te ontspannen door bijvoorbeeld diepe ademhaling, meditatie of yoga. Dit kan helpen om stress en angst te verminderen.
  • Vermijd stress: probeer de blootstelling aan iets nieuws of andere stressvolle situaties te beperken, vooral als je merkt dat dit de angst groter maakt voor je kind.
  • Goede gezondheid: zorg ervoor dat je kind voldoende beweegt, gezond eet en genoeg slaapt. Fysieke gezondheid heeft namelijk een grote invloed op de mentale gezondheid van je kind.

Merk je dat je kind zich erge zorgen maakt en lijdt de (mentale) gezondheid van je kind eronder? Dan is het altijd belangrijk om hulp in te schakelen voor advies. Denk aan de huisarts of een psycholoog, de kinderarts of een vertrouwenspersoon op de school van je kind. Zij kunnen jullie verder helpen.

Maakt je kind zich zorgen of piekert hij? 5x zo ga je daar als ouder mee om

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.