Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Social media 18 mei 2024
Leestijd: 3 minuten

Sharenting: waarom je niet zomaar die foto van je kind in de speeltuin online moet delen

Je zit met je kind in de speeltuin. Voor het eerst durft je kind van de grote glijbaan af en je kan het net op tijd vastleggen met je telefoon. Dit wil je graag delen en met een paar klikken is de foto van je stralende kind op je social media profielen zichtbaar. Dit noemen we ook wel sharenting.

Sharenting verwijst naar het delen van informatie over je kinderen op sociale media of andere online platforms en is een samenstelling van delen (sharing) en ouderschap (parenting).

Vervelende gevolgen van sharenting

Het delen van momenten van je kinderen kan heel mooi en waardevol zijn. Maar het heeft ook impact op de privacy van kinderen en het delen van een ogenschijnlijk onschuldig moment kan op lange termijn vervelende gevolgen hebben. Mediacoach Lisanne Hagens van Cookies & Carrots legt uit waarom het belangrijk is bewust om te gaan met het delen van informatie van je kinderen.

“Alles wat op het internet wordt gezet, blijft”, vertelt Hagens. “Gedeelde inhoud verdwijnt nooit helemaal en vormt mede de digitale voetafdruk van je kind. Foto’s en verhalen die vandaag worden gedeeld, kunnen hierdoor jaren later nog steeds online circuleren. Het filmpje waar je kind in grappige kleding net uit de maat danst en meezingt met een favoriet lied, kan jaren later misschien gebruikt worden door pestkoppen.”

Identiteitsfraude

De bank Barclays voorspelt dat in 2030 jaarlijks ongeveer 7,4 miljoen zaken van identiteitsfraude gelinkt zullen zijn aan sharenting. “Gedeelde persoonlijke informatie zoals naam, school en sportclub kan in het ergste geval door criminelen gebruikt worden om een profiel van je kind op te bouwen en te gebruiken voor identiteitsfraude. Dit geldt overigens ook voor het online delen van informatie over volwassenen.”

Mag je dan helemaal niks van je kind delen online? Dat is ook niet helemaal waar. Hagens raadt aan om bewust te kiezen op welke manier je informatie over je kinderen deelt.

Tips voor het delen van informatie van je kinderen

Zo geeft ze vijf tips om bewust om te gaan met het delen van informatie van je kinderen online.

1. Grenzen stellen en toestemming vragen

“Bij het delen van kinderfoto’s is het belangrijk grenzen te stellen. Vraag jezelf af of het de privacy schendt of de veiligheid van je kind in gevaar kan brengen. Vraag toestemming aan oudere kinderen voordat je foto’s van hen deelt en respecteer hun wensen.”

2. Deel foto’s alleen met een kleine groep

“Zorg dat niet iedereen je foto’s kan zien op social media. Gebruik privacy-instellingen om je berichten te beperken tot een selecte groep mensen die je vertrouwt.”

3. Vermijd het delen van persoonlijke details in de foto’s

“Vermeld geen voor- en achternamen, school of andere identificerende elementen in de foto’s of de bijschriften. Dit kan worden gebruikt om je kind te identificeren zonder jouw toestemming.”

4. Respecteer de privacy van anderen

“Deel niet zomaar foto’s waar ook andere kinderen opstaan. Vraag toestemming aan andere ouders voordat je foto’s van hun kinderen online deelt.”

5. Houd bijzondere momenten van je kinderen privé

“Bepaalde momenten, zoals spelen in bad of medische situaties, zijn privé en moeten niet gedeeld worden op sociale media. Bewaar deze bijzondere momenten voor jezelf en je naaste familie om de privacy van je kinderen te beschermen.”

Digitale dilemma’s: ‘Is het echt nodig om foto’s te delen van je kind in zwempak?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.