Seksuele voorlichting in de kleuterklas? ‘Leren wat privé is, daar is geen één kind te jong voor’
Veel basisscholen in Nederland geven deze week aandacht aan het onderwerp seksualiteit. Op sommige scholen krijgen ook de kleuters seksuele voorlichting. Online is daar een felle discussie over ontstaan, want niet iedereen is het daarmee eens. J/M Ouders was daarom benieuwd naar jullie mening en legde op Facebook de stelling voor: “Ik vind mijn kleuter te jong om seksuele voorlichting te krijgen op school.”
Grote kans dat jij zelf geen seksuele voorlichting op de basisschool hebt gekregen, het enige dat je misschien hebt meegekregen is een lesje anatomie en voortplanting tijdens de biologieles op de middelbare. Inmiddels is dat veranderd, sinds 2012 is het thema seksualiteit opgenomen in de kerndoelen van het onderwijs. Basisscholen zijn daardoor ook verplicht aandacht te besteden aan dit onderwerp.
Seksuele voorlichting kleuters
Dit wordt in iedere klas op een passend niveau gedaan. Kleuters leren dus niet hetzelfde als achtstegroepers. Toch hebben veel ouders een uitgesproken mening over seksuele voorlichting voor groep 1 en 2. Zo zegt Pieter: “De kleuterklas is veel te jong. Op die leeftijd is het aan de ouders en absoluut niet aan de school om zoiets uit te leggen. Als ouder kun je het beste inspelen op je kind als individu. Wanneer een kind er wel oud genoeg voor is? Als hij of zij vragen gaat stellen hierover. Je gaat jonge kinderen niet belasten met zulke activiteiten.”
Breed begrip
Vooral de onduidelijkheid over wat kinderen dan precies leren tijdens zo’n les, zorgt voor weerstand bij ouders. “Met wat ik versta onder seksuele voorlichting, vind ik het te vroeg voor kleuters”, vertelt Emma. “Op die leeftijd is nog niet elk kind op hetzelfde niveau. Ouders moeten zelf vertellen dat niemand aan je private parts mag zitten. Het kan gebeuren dat de dokter er wel aan moet zitten met een bepaalde reden, maar dat is uitzonderlijk.”
Martine vindt seksuele voorlichting in de kleuterklas niet per se te jong, maar heeft wel haar twijfels erbij. “Seksuele voorlichting moet op het niveau van het kind en ik heb mijn twijfels bij de lesstof van lentekriebels. Ik vind het ver gaan voor die leeftijd.”
Geen kind is te jong
Toch zijn er ook genoeg andere ouders wel voorstander zijn van seksuele voorlichting in de kleuterklas. “Ik vind het super goed”, vertelt Gaby. “Dit wordt wel leeftijdsgericht gedaan natuurlijk. Het gaat over hun eigen lichaam en wat hun privé is, daar is geen één kind te jong voor. En helaas bespreken niet alle ouders dit met hun kinderen, dus dan is het fijn dat school dat wel doet. Op deze manier zullen kinderen sneller om hulp vragen wanneer iemand iets verkeerds doet.”
Miranda vindt de Week van de Lentekriebels niet overbodig: “Seksualiteit in de Week van de Lentekriebels in de kleuterklas gaat over je eigen lichaam, grenzen aangeven, vriendschappen maken, enzovoorts. Het lijkt mij dat niemand daar op tegen kan zijn. Je bespreekt dit toch van jongs af aan al met je kinderen?” Ook Lin vindt de ophef over deze week niet nodig: “Ze krijgen geen seksuele voorlichting op die leeftijd, ze leren op spelenderwijs dat je mag weigeren als je geen kus of knuffel wil geven en wat vriendschap inhoudt. Op deze leeftijd wordt daar heel voorzichtig mee omgegaan.”
Seksuele opvoeding
Weer andere ouders vinden dat seksuele voorlichting onderdeel is van de opvoeding, van kleins af aan. Elsbeth: “Seksuele voorlichting, of eigenlijk opvoeding, is niet iets dat je één keer doet en dat het dan klaar is. Het begint al bij peuters die ontdekken dat ze een piemel hebben en hun zus of vriendin niet. Je kunt ze uitleggen dat ze hun piemel en vulva niet zomaar aan iedereen moeten laten zien en als een kind op straat of op school bepaalde woorden opvangt kun je uitleggen wat dat is.
Leg je kind uit hoe lichamen en gedachtes veranderen in de puberteit en vertel wat menstruatie is. Je kunt uitleggen dat iedereen verliefd kan worden op jongens, meisjes of beiden en vertel ze hoe voorbehoedsmiddelen werken. Het is belangrijk dat je je kinderen leert hun grenzen aan te geven en dat ‘nee’ ook een antwoord is. Seksualiteit is iets dat de hele kindertijd en puberteit een open onderwerp zou moeten zijn.”
4x boeken die je je kind kunt geven ter voorbereiding van seksuele voorlichting