Seksuele voorlichting: ‘mama, als je masturbeert, wie houdt dan je piemel vast?’
Een paar weken geleden kwamen mijn zoons thuis van school met een stapel leesboeken. Alleen maar fijn, geen kind dat slecht wordt van boeken lezen. Mijn jongste zoon van negen plofte neer op de bank en begon enthousiast aan een boek met een roze kaft. Little did I know, what was about to happen next.
Mam, wat is masturberen?
Daar ging ik. Beter gezegd, daar hing ik. Want ik ben heel blij als mijn zoontjes naar mij toekomen met hun vragen. Dat geeft mij het gevoel dat ze me vertrouwen, dus ik beantwoord hun vragen naar waarheid. Goed, soms pas ik de antwoorden ietwat aan of laat ik sommige details achterwege, maar ik zeg eigenlijk nooit ‘daar ben je te jong voor’. Anno nu is dat ook bijna niet mogelijk. Binnen no-time hebben ze het antwoord gegoogled en wat uit die zoekopdracht komt, heb ik geen controle over. Dus dan maar liever met de billen bloot.
‘Het vrolijke vagina boekje’: seksuele voorlichting voor gevorderden
Vagina’s, orgasmes, menstrueren, masturberen: het kwam allemaal aan bod. En zo was het, ietwat onverwacht en geheel ongepland, tijd voor het sekspraatje voor negenjarigen. Hij heeft de recht-toe-recht-aan seksuele voorlichting gehad, zowel van ons als op school. Maar laat ik de informatie in het boekje met de roze kaft, oftewel, ‘Het vrolijke vagina boekje‘, seksuele voorlichting 2.0 noemen. Zoals gezegd, liever dat hij bij mij komt met zijn vragen, want om als negenjarige nou ‘masturberen’ en ‘clitoris’ als zoekterm op het internet op te geven, mwah.
Dit is -natuurlijk- pas het begin…
Het gesprek verliep soepeltjes, zoonlief was tevreden met de antwoorden en de uitleg die ik gaf (‘Als je masturbeert houd je zelf je piemel vast’). Ik weet dat dit pas het begin is en ben me aan het voorbereiden op de volgende serie vragen. Maar moet ik afwachten of het zelf initiëren? Welke onderwerpen kaart ik het eerst aan en wat past bij zijn leeftijd? Kan ik als moeder net zo eenvoudig het concept masturberen aan jongens uitleggen als een vader dat zou doen? En vanaf welke leeftijd snijd je de heftige onderwerpen aan, zoals verkrachting, bodyshaming en loverboys?
Ik sta niet alleen in het sekspraatje
En wat doen moeders graag? Exact, overleggen met andere moeders. En hoewel seks -en dus ook een gesprek over seks met je kinderen- heel normaal is, bleek het voor mijn medemoeders ook niet eenvoudig. Vooral de leeftijd waarop je het bespreekt en tegelijk ook wát je dan bespreekt. Maar ook de bijkomende onderwerpen houdt veel meisjes-moeders bezig. Grenzen aangeven als het aankomt op seks, maar ook de gevaren van social media en whatsapp.
Maar waar kan ik als moeder terecht met vragen over seksuele voorlichting?
Ik besloot het te vragen aan Rutgers, het Nederlands kenniscentrum rondom seksualiteit. Elsbeth Reitzema, expert bij Rutgers, heeft uitgebreid de tijd genomen om een paar vragen te beantwoorden. Vragen waar de meeste ouders best graag een antwoord op willen hebben. En bovenal, een paar handige do’s and don’ts van experts is ook nooit weg. Ik ben in ieder geval tot in de puntjes voorbereid wanneer zoonlief met het vervolg op ‘Het vrolijke vagina boekje’ thuiskomt, namelijk ‘Het kleine piemelboek’…
Klik hier voor het artikel over seksuele voorlichting met vragen en antwoorden van Elsbeth Reitzema, expert bij Rutgers.
Meer lezen?
- Onderzoek wijst uit: jongeren hebben behoefte aan bredere seksuele voorlichting op school
- Seksuele voorlichting: hoe reageer je op confronterend gedrag?
- Zo leer je je kind lichamelijke grenzen aan
- Praten over seks met je kind per leeftijd: zo pak je het aan