Mandy: ‘Ik trad uit mijn lichaam om het behapbaar te maken en liet hem zijn gang gaan’
![seksueel misbruik](https://img.jmouders.nl/images/g0SwxKuFthRaazyjjU5uuuaRev0=/375x211/filters:quality(80):format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.jmouders.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2Fseksueel-misbruik.png)
Schokkende cijfers, maar helaas wel waar. Ook Mandy Sleijpen werd van haar 8ste tot haar 14e misbruikt door haar opa, die alles voor haar betekende. Dit had en heeft nog steeds grote gevolgen op haar leven. Haar ervaring deelt ze inmiddels op scholen, in het theater en online om het taboe rondom seksueel misbruik te doorbreken. Samen met huisarts Jojanneke Kant (@devragendokter) maakte ze er een podcast over waar, wat ons betreft, elk ouder naar zou moeten luisteren.
Het Centrum Seksueel Geweld (CSG) legt uit hoe de cijfers over seksueel misbruik onder kinderen na onderzoek naar boven zijn gekomen. ‘Volgens het CBS (2022) geven 9,5 procent van de vrouwen en 2,9 procent van de mannen aan dat zij voor hun 12e fysiek seksueel geweld hebben meegemaakt, en daar vallen ook ongewenste aanrakingen onder.
Gemiddeld komen wij op 5 procent uit als je de brede definitie van seksueel misbruik hanteert, dus inclusief aanranding, seksuele intimidatie en online misbruik. In een klas van 30 kinderen is dat gemiddeld 1,5 kind. Afgerond naar boven zijn dat 2 kinderen per lagere schoolklas. De
afronding naar boven achten we legitiem, omdat negatieve seksuele ervaringen vaak worden
gebagatelliseerd door slachtoffers.’
Seksueel misbruik: ‘een heel groot geheim wat je meedraagt’
Twee kinderen per klas dus, wat betekent dat bijna iedereen wel iemand kent die seksueel misbruikt wordt terwijl dat niet zichtbaar of bekend is. Mandy vertelt dat dit komt omdat er veel schuld en schaamte zit bij degene die seksueel misbruikt wordt. “Het is een heel groot geheim wat je meedraagt.”
Ook vertelt ze dat men vaak denkt dat de pleger een onbekend persoon is, de zogenoemde enge man in de bosjes, de potloodventer waar we vroeger als kind voor gewaarschuwd werden door onze ouders. De realiteit blijkt anders: 85% van de plegers zijn bekenden. “Het is natuurlijk heel eng om jezelf te bedenken dat het iemand kan zijn die je heel goed kent”, zo legt Mandy uit.
Haar opa vertelt Mandy dat wat hij bij haar doet niet mag van de politie en dat wanneer het uit komt, ze samen de gevangenis in gaan. “Ik ga de gevangenis in, maar nog erger: mijn opa ook. En dat was mijn grote vriend, mijn alles.” Op 8-jarige leeftijd hield zij het geheim daarom bij zich. De verkrachtingen onderging ze. “Ik trad uit mijn lichaam om het behapbaar te maken en liet hem zijn gang gaan.”
Was het wel echt gebeurd?
Toen ze veertien was gingen haar ouders scheiden en viel haar veilige basis weg. Haar emmer liep over en ze vertelde het seksueel misbruik aan een vriendin. Mandy haalde alles uit de kast om haar vriendin ervan te verzekeren dat ze het aan niemand zou vertellen. Ook omdat ze soms niet zeker wist of het wel echt gebeurde. “Het was wel echt, maar het was een vage andere wereld. Soms kan ik nu nog steeds denken: is het wel echt gebeurd? En dat terwijl het bewijs er is, mijn opa heeft alles toegegeven en is veroordeeld.”
Haar vriendin is toch naar haar eigen moeder gegaan om het te vertellen. Iets wat Mandy heel knap vindt, want zij was ook nog maar veertien jaar oud. De moeder is met Mandy in gesprek gegaan en daarna zijn ze naar een vertrouwenspersoon op school gegaan. Het is toen niet meteen met Mandy haar ouders gedeeld, totdat school erachter kwam dat ze nog steeds elke week door haar opa werd verkracht. “Toen ben ik uit de klas gehaald en zijn mijn ouders gebeld. Bij mijn moeder vielen alle puzzelstukjes op z’n plek en ze wist meteen dat het om haar vader ging. Mijn ouders steunden me volledig.”
Wat kun je als ouders doen als je vermoedens hebt van seksueel misbruik?
Jojanneke vraagt kinderen die in haar praktijk komen met klachten aan de geslachtsdelen altijd of er ook wel eens andere mensen aan zitten. Mandy beaamt dat dit een goede vraag is. “Praat vooral met kinderen: word je aangeraakt door anderen? Hoe gaat dat dan, vertel me er eens over?” Het is belangrijk om zonder oordeel te praten, want het slachtoffer voelt zich al schuldig. Mandy legt ook uit dat vragen naar fijne en minder fijne aanrakingen niet altijd duidelijk is voor kinderen, omdat het lichaam op aanrakingen reageert. Daardoor kan het ook fijn aanvoelen.
“Ga open het gesprek aan. Iedereen is een beetje bang voor het onderwerp. Het is een eng onderwerp, haar het uit de taboesfeer, dat maakt het makkelijker voor het kind om erover te praten. Benoem vooral ook positieve seksualiteit en ook negatieve seksualiteit. Als kinderen er niet aan toe zijn om het te vertellen, gaan ze dat niet doen. Het is belangrijk dat je ze niet pusht. Het is heel moeilijk, maar uiteindelijk gaan ze wel praten.” Ze vervolgt: “Durf het zelf ook te zien, want het gebeurt van dichtbij.”
Over Stichting Wij zijn M
Mandy is oprichter en directeur van Stichting Wij zijn M, wat staat voor: “We zijn met heel veel, wij zijn misbruikt, moedig, mooi, gewoon mens en we waren machteloos”, aldus Mandy. De stichting doet er alles aan om de taboe rondom seksueel misbruik te doorbreken, zoals het geven van voorlichting, campagnes bedenken en opzetten en bijvoorbeeld toneelstukken maken over het onderwerp.
De podcast van Jojanneke en Mandy over seksueel misbruik is hier te luisteren.
Boeken over seksueel misbruik en grote geheimen die in de podcast aangeraden worden om te lezen met kinderen zijn ‘Sam en het niet-leuke geheim‘ en ‘Charlie. Een boek over aanraken en aanzitten‘
Meer over seksueel misbruik lees je hier
- Wat als je kind te maken krijgt met online seksueel misbruik?
- Schaamte onder jongeren en seksueel misbruik
- Praten als ouder over seksualiteit als je zelf misbruikt bent
- De zoon van Anne werd seksueel misbruikt