Schulden? Zo voorkom je dat je kind in geldproblemen komt
Het wordt ons al heel gemakkelijk gemaakt om geld uit te geven, laat staan je kind dat ook nog eens makkelijk te beïnvloeden is. Denk maar aan online aankopen die met apps als Klarna pas een maand later betaald hoeven te worden. Wat je kind vervolgens vergeet en dan opeens een push-bericht krijgt met een rekening die nog open staat. Zo snel kan je kind schulden maken.
Of wat dacht je van snel en simpel betalen met je telefoon of rood kunnen staan op een rekening. Ook is er overal om ons heen goede marketing, waardoor je kind toch sneller iets koopt waar hij eigenlijk geen geld voor heeft op dat moment. Groepsdruk speelt hierin ook een rol.
Met de volgende tips voorkom je dat je kind schulden maakt
Met deze tips kun je voorkomen dat je kind schulden maakt.
1. Praten over geldzaken en schulden: een deel van de opvoeding
Financiële opvoeding is een van de belangrijkste dingen om tegen te gaan dat je kind schulden maakt. Ga daarom met je kind in gesprek over geldzaken. Leg bijvoorbeeld uit wat zo’n app als Klarna eigenlijk inhoudt: dat je dus later alsnog een rekening op je bordje krijgt waar je allang niet meer aan dacht. Hetzelfde geldt voor rood staan en daar betaal je zelfs voor. Geeft jouw kind veel kleine bedragen uit, aan koffietjes onderweg of snacks op school? Laat hem of haar al die uitgaven dan eens bijhouden en het totaalbedrag uitrekenen. Zo wordt je kind bewuster van die ongemerkt grote maanduitgave.
2. Direct betalen = geen schulden
Leg je kind uit waarom het alleen iets kan kopen als hij of zij het meteen kan betalen. Zo’n rekening achteraf is altijd zuur en komt nooit goed uit. Natuurlijk geldt dit ook voor rood staan of shoppen met een creditcard. Omdat je kind schulden maakt met achteraf betalen of lenen, komt het in geldproblemen, daarom is het goed om je kind te leren dat kopen, meteen betalen betekent. En op is dus ook echt op.
3. Sparen voor een buffer
Elke maand een klein (vast) bedrag sparen kan na een paar maanden al voor een goede buffer zorgen. Zo ziet je kind het spaarbedrag ook groeien en leert het dat sparen loont.
4. Een vast bedrag per maand
Geef je kind niet meer dan het vaste bedrag aan zak- of kleedgeld per maand. Misschien denk je er niet over na als je je kind wat extra’s geeft, maar op die manier wordt je kind zich niet bewust van de waarde van geld en wordt het niet financieel onafhankelijk, want papa of mama geeft toch wel wat extra. Leer je kind dat op echt op is.
5. Groepsdruk en marketing zorgen voor schulden
Leg je kind uit wat marketing is en wat het (onbewust) doet het met koopgedrag van mensen. Net als groepsdruk: kinderen willen er vaak bij horen en dat ene paar merkschoenen zou daar echt bij helpen, zo denken ze. Laat je kind ook zelf nadenken over wat de waarde van een vriendschap is als het alleen draait om erbij horen met bepaalde kleding of spullen.
6. Werken voor geld
Kinderen leren heel veel van het hebben van een bijbaantje. Ze werken voor geld, kunnen flink sparen of eens iets extra’s uitgeven. Daarnaast worden ze er zelfstandig van en leert je kind veel over de waarde van geld.