Wat je kan doen als je hebt geschreeuwd tegen je kind (en dat gebeurt ons allemaal wel eens)
Zelfs de meest geduldige vader of moeder verliest zijn of haar geduld wel eens, omdat je moe bent, je dag niet hebt en je kind gewoon niet naar je luistert. En dan begin je te schreeuwen tegen je zoon of dochter.
Achteraf heb je spijt of komt het schuldgevoel omhoog en zeg je tegen jezelf dat je dit nooit meer zult doen. Vergeet dit ook zeker niet tegen je kind te vertellen.
Wat als je geschreeuwd hebt tegen je kind?
Dat je jezelf voorneemt het niet meer te doen, is natuurlijk al een goed streven. Vraag jezelf ook af waarom je schreeuwde: was je zelf al geïrriteerd of zit je even niet lekker in je vel, pakte je het niet goed aan met je kindje? Kan je dit een volgende keer anders doen, zodat je mini wel naar je luistert?
1. Praat met je kind
Het allerbelangrijkste om te doen is om met je kind te praten over wat er net gebeurde, je geeft daarmee meteen het goede voorbeeld. Je laat namelijk zien dat ook jij wel eens een fout maakt en je laat zien hoe je daarmee om moet gaan: namelijk je verantwoordelijkheid nemen, excuses aanbieden en je gedrag een volgende keer aanpassen.
Dit is waarom Inuit ouders niet tegen hun kinderen schreeuwen
Neem je kind bij je en praat op gelijke hoogte met hem. Leg uit wat er net gebeurde, zonder de schuld bij je kind te leggen. Bijvoorbeeld: ‘Ik wist niet meer wat ik moest doen zodat je wel naar me zou luisteren, daardoor werd ik boos en schreeuwde ik tegen je. Dat had ik niet moeten doen’. Vraag je kind of het ok is dat je het nog een keer probeert, zodat je kind ziet dat je je gedrag aanpast naar een vriendelijkere manier. Hier leert hij zelf ook erg veel van, want hij ziet jou als voorbeeld.
2. Bied je excuses aan
Een simpele ‘het spijt me dat ik tegen je schreeuwde’ heeft een groot effect. Niet alleen omdat je berouw toont, maar ook omdat je het goede voorbeeld geeft aan je kind. Hij ziet dat je een fout hebt gemaakt (en leert dus dat iedereen fouten maakt en dat dat ook mag) en daarvoor verantwoordelijkheid neemt en excuses aanbiedt.
3. Connect weer met je kind
Breng daarna wat tijd door met je kind, even samen spelen of knutselen of wandelen bijvoorbeeld. Dit zorgt ervoor dat jullie band weer herstelt. Vergeef jezelf ook voor het schreeuwen, het gebeurt ons allemaal wel eens.
Opvoeden zonder te schreeuwen: 7 gouden tips waarmee het je écht gaat lukken