Dit is waarom je niet (te vaak) moet schreeuwen tegen je kind
Je bent gek óp je kind, maar je wordt ook wel eens gek ván je kind. Er is namelijk niemand die zo goed het bloed onder je nagels vandaan kan halen. En op dat soort momenten kan het zomaar gebeuren dat je stem een aantal decibellen omhoog schiet…
Je bent niet de enige die dit af en toe overkomt. Iedere ouder maakt zich wel eens schuldig aan het schreeuwen tegen zijn of haar kroost, maar dit betekent niet meteen dat het goed is…
Wat is er mis met schreeuwen tegen je kind?
Het geschreeuw zal ervoor zorgen dat je kind heel eventjes stil en gehoorzaam is, maar het zorgt er op de lange termijn niet voor dat zijn of haar gedrag écht verandert…
1. Schreeuwen heeft invloed op de hersenontwikkeling van je kind
Er wordt in de meeste gevallen geschreeuwd als er gevaar op de loer ligt. Je lichaam reageert hier automatisch op door het stresshormoon cortisol vrij te geven en het interne alarmsysteem te activeren.
Als een kind in een omgeving leeft waar veel wordt geschreeuwd, zullen de stresshormonen zich steeds meer ophopen. Dit zorgt er onder andere voor dat het emotionele evenwicht en de aandachtsspanne worden negatief beïnvloed.
Boos worden op je kind: 5 manieren om niet die schreeuwende moeder te zijn
2. Het kan het vertrouwen van je kind beschadigen
Je bent de veilige haven van je kind. Je bent namelijk degene die je kind in zijn of haar levensbehoeften voorziet: voedsel, onderdak, zorg en onvoorwaardelijke liefde.
‘Als de persoon waar je zó erg op steunt, begint te schreeuwen en je hierdoor bang maakt, doet dit op den duur iets met je vertrouwen. Dit is serieus angstaanjagend voor een kind,’ zegt psychologe en auteur Markham.
3. Je kind imiteert jouw gedrag – dus ook het schreeuwen
Weet je nog dat je dreumes je een dikke kus of knuffel gaf toen je verdriet had? Dat kwam niet zomaar uit de lucht vallen, want dat had hij of zij bij jou afgekeken. Je bent het grote voorbeeld van je kind. Je kind leert nieuwe dingen door jouw gedrag te imiteren.
Dus: wat denk je dat je kind gaat doen als jij gaat schreeuwen in stressvolle situaties? Juist: ook schreeuwen. Je kind ziet dit ook bij jou gebeuren, dus hij of zij neemt aan dat dit de juiste manier is om met stress om te gaan.
Ben je boos op je kind? Deze 9 dingen kun je dan beter niet zeggen
4. De boodschap komt niet over op je kind
De boodschap wordt niet duidelijker als je tegen je kind schreeuwt – in plaats van op een normaal geluidsniveau te praten. De kans is zelfs groot dat de boodschap helemaal niet aankomt.
Als je je stem verheft, zal je kind zich namelijk automatisch afsluiten… En op deze manier gaat alles wat je zegt langs hem of haar heen.
5. En schreeuwen geeft jou uiteindelijk óók een slecht gevoel…
https://www.jmouders.nl/kind-troosten-na-boos-worden/