Ouders weigeren massaal de vrijwillige bijdrage te betalen voor schoolreisjes
Scholen moeten sinds een kort duidelijk maken dat het gaat om een vrijwillige bijdrage bij het vragen van een ouderbijdrage voor een schoolreisje. Dit zorgt helaas voor moeilijke situaties omdat sommige ouders nu niet meer meebetalen.
Het gevolg hiervan is dat kinderen soms niet meer op schoolreisje kunnen omdat er simpelweg niet genoeg geld is. Dit gebeurde ook in Den Haag, waardoor de gemeente zich genoodzaakt voelde om in te grijpen.
Schoolreisjes
Voor het tweede jaar op rij grijpt de gemeente Den Haag in. Aan Editie NL vertelt Hilbert Bredemeijer, wethouder Onderwijs, Jeugd en Sport: “Ze doen tijdens schoolreisjes ervaringen op voor het leven. Ik weet nu nog waar ik zelf naar op schoolreisje en kamp ging. Het zijn belangrijke dingen in het leven. Die gun je ieder kind.”
Te veel geld
“Alleen al het huren van een bus kan zo al 20 euro per kind kosten. Er is altijd een vrijwillige bijdrage van de ouders geweest, al was het altijd wel een vrij dwingende communicatie van de scholen naar de ouders toe, waardoor je je toch verplicht voelde als ouder om het te betalen.”
Nu is het door de wetswijziging verplicht voor scholen om te melden dat de bijdrage van ouders echt vrijwillig is. Hoewel sommige mensen gewoonweg geen geld hebben om mee te betalen, zijn er ook ouders die het geld wel hebben, maar niet betalen omdat de nadruk zo erg op het woordje ‘vrijwillig’ ligt.
Negatief effect
Bredemeijer is niet over de wetsverandering te spreken: “Ik zou het Rijk willen oproepen om de wet – die met goede bedoelingen is ingesteld – toch eens goed tegen het licht te houden. De nadruk is te veel komen te liggen op ‘vrijwillig’, waardoor ook ouders die het prima kunnen betalen dat niet meer doen. Dat is een heel vervelend effect.”
Verschillen worden duidelijk
Door deze nieuwe regeling is er een duidelijk verschil tussen scholen gekomen. Scholen mogen, als onderdeel van de wetswijziging, geen kinderen uitsluiten. Als ouders dus geen vrijwillige bijdrage betalen, moet de school een manier vinden om genoeg geld te krijgen voor alle leerlingen of ze kunnen helemaal niet op schoolreisje gaan. Scholen die daarmee te maken hebben, kunnen daarom niet altijd weg, terwijl scholen waar ouders het wel kunnen bekostigen wel op reisjes gaan.
Afspraken maken over schoolreisjes
Er moeten landelijke afspraken gemaakt worden over de schoolreisjes vindt Bredemijer. Dat Den Haag kon helpen is een erg mooi gebaar, maar dit kan niet altijd zo doorgaan. “Wat hoort er bij het onderwijs? En welke activiteiten – denk ook aan kosten tweetalig onderwijs, plusklassen, sportklassen – en schoolreisjes vallen daar dan onder? Vinden we dan dat een schoolreisje in het basisonderwijspakket hoort, dan moet dat worden vergoed door de overheid. En dan moet het dus niet uitmaken of jouw school in een gemeente staat die financieel kan bijspringen.”
Zoon dwingen om te sporten? ‘Wat als jij iets tegen je zin moet doen in je vrije tijd?