Van school wisselen omdat je kind wordt gepest? Doe eerst onderzoek
Het is vandaag de dag tegen het pesten. Tijd om stil te staan bij het feit dat nog steeds veel kinderen op school en buiten school worden gepest. Wat doe je als ouder als je kind op school wordt gepest? Hoe lang vecht je er tegen? En wanneer haal je een kind echt van school af?
Als je kind wordt gepest voel jij je als ouder vaak machteloos. Je hebt misschien wel het gevoel dat de school en de leerkracht hun best doen, maar het vertrouwen dat er iets zal veranderen ebt na een tijdje wel weg. En wat doe je dan?
De school op het pesten aanspreken
‘Even ingrijpen’ wat veel scholen doen is niet de manier om een hardnekkig pestprobleem te lijf te gaan. Er zal onder begeleiding van een deskundige met de klas aan dit probleem gewerkt moeten worden. Er zal gewerkt moeten worden aan een goed en veilig schoolklimaat. De hele klas moet betrokken worden als er in hun midden een kind is dat gepest wordt.
Iedereen moet zich bewust worden van wat dit met je kan doen en hoe schadelijk dit is voor een kind. De school moet zich daarom verdiepen in een goede aanpak en een anti-pestprogramma, en zou de samenwerking met experts aan moeten gaan.
Van school wisselen
De kans bestaat dat jouw vertrouwen in de school zo is beschadigd dat je hier geen energie meer in wil steken. Soms maak je (samen met je kind) dan de moeilijke beslissing om van school te wisselen. Toch is dat niet altijd de oplossing.
Als nieuweling op een school is er een kans dat je kind op deze nieuwe school ook pesters tegenkomt. De kans bestaat dat je kind ook in een nieuwe klas geen aansluiting kan vinden. Het is daarom verstandig goed onderzoek te doen voor je dit besluit neemt.
Onderzoek naar een nieuwe school
- Maak een afspraak met de directeur van de nieuwe school en leg je dilemma voor.
- Bespreek wat de mogelijkheden zijn en wat hun ervaringen zijn met pesters.
- Vraag zoveel mogelijk over de klas waarin je kind bij een overstap geplaatst zou worden. Wanneer daar nog geen antwoord op gegeven kan worden, stel deze actie dan nog even uit. Zodra duidelijk is in welke groep je kind zal komen, vraag dan ook een gesprek aan met de leerkracht die de klas nu heeft, en de leerkracht die de klas volgend schooljaar zal hebben. Informeer ook naar andere zaken die jullie als positief ervoeren op de oude school. Neem rustig de tijd om alles te onderzoeken. Wanneer je twijfelt ben dan alert.
- Maak op het schoolplein van de toekomstige school een praatje met ouders en vertel gewoon waarom jullie er zijn. Vraag naar ouders van kinderen uit de nieuwe klas en informeer naar de sfeer, de kinderen en de leerkrachten. Hoor ze maar uit!
- Wanneer jij een goed gevoel hebt gekregen over de nieuwe school, licht dan pas je kind in.
- Vertel dat jullie een andere school hebben gevonden en dat daar een leuke klas is voor haar die hij kan gaan uitproberen.
- Zie in ieder geval voor elkaar te krijgen dat je kind een paar keer een dagje mee kan draaien in de nieuwe klas. Dit zal waarschijnlijk geen probleem zijn. Laat je kind een eigen oordeel vormen en beslis samen of jullie de overstap aandurven.
- Tot slot: Wees schikkelijk en zorg ervoor dat ze jullie graag als nieuw gezin willen verwelkomen. Neem gewoon de tijd en wees vriendelijk, eerlijk en open. De kans is dan namelijk het grootst dat de school wil meewerken aan jullie onderzoek.
Lees ook:
- De popie-jopie, de pestkop of de slome slak: welk gedrag vertoont jouw kind in de klas?
- Wordt jouw kind gepest? 7 dingen die je als ouder kunt doen om er voor je kind te zijn