Nieuw onderzoek: scholieren zijn ongelukkiger door de coronacrisis
Dat de coronapandemie zwaar was voor jongeren werd al langer aangenomen, maar nu blijkt uit nieuw onderzoek hoe groot die impact echt is. Middelbare scholieren voelden zich afgelopen jaar namelijk ongelukkiger dan vóór de coronaperiode in 2019, concluderen het RIVM en GGD GHOR.
“Gebeurtenissen tijdens de coronaperiode, zoals quarantaine, coronabesmetting en ziekte of overlijden van een naaste, kunnen grote impact hebben op het welzijn van jongeren”, stellen de instanties vast. Driekwart van de leerlingen maakte tijdens de coronacrisis minstens één van deze gebeurtenissen mee. Zo zat ruim de helft op enig moment in quarantaine. Een vijfde (20 procent) gaf aan geen last te hebben gehad van dergelijke gebeurtenissen.
Jongeren ongelukkiger
“Dit zijn de eerste grote resultaten van ons grootschalig onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis voor onze gezondheid, dat nog loopt tot en met 2025”, zegt Annette de Boer, verantwoordelijk voor gezondheidsonderzoek naar de effecten van rampen bij de GGD, tegen de Volkskrant.
Volgens de onderzoekers gaf in 2019 84 procent van de leerlingen aan (zeer) gelukkig te zijn. In het najaar van 2021 was dit gedaald naar 77 procent. De afname in geluk is zichtbaar in alle regio’s van het land. Opvallend is daarbij dat meisjes zich aanzienlijk slechter voelen dan jongens; zo’n 82 procent van de jongens voelt zich meestal gelukkig, ten opzichte van 73 procent van de meisjes.
Een mogelijke verklaring daarvoor is dat meisjes meer geneigd zijn eerlijk te vertellen over hun mentale worstelingen, want ook al in 2019, toen de GGD middelbare scholieren naar hun geluk vroeg, scoorden meisjes aanzienlijk lager dan jongens.
Zelfdoding en depressies
Het RIVM maakte eerder deze maand al bekend dat ruim een op de vijf Nederlandse jongeren tijdens de laatste lockdownperiode weleens serieus nadacht over zelfdoding. Uit eerdere onderzoeken kwam ook al naar voren dat veel jongeren zich eenzaam voelden tijdens de pandemie en dat er een toename was in eetstoornissen, depressieve gevoelens en angst onder tieners.
Toch moeten we de resultaten van het onderzoek niet alleen maar negatief opvatten volgens de Boer. “De meerderheid van de Nederlandse scholieren is nog altijd gelukkig, en beoordeelt de eigen veerkracht als redelijk hoog.”
Corona staat de seksuele ontwikkeling van jongeren in de weg, blijkt uit onderzoek