Wilma Groothuis
Wilma Groothuis School 2 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Zeker 700 scholen melden zich niet voor schoolmaaltijdenprogramma, maar hebben er wel recht op

Steeds meer gezinnen in Nederland vinden het lastiger om goed rond te komen. Ook scholen merken dat het voor ouders niet meer altijd vanzelfsprekend is om hun kind met een gevulde broodtrommel naar school te brengen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook initiatieven hiervoor, zoals het schoolmaaltijdenprogramma, maar niet elke school die dat nodig heeft meldt zich.

En daarmee lopen ze helaas een mooi initiatief mis.

Schoolmaaltijdenprogramma

Het onderwijsministerie, het Jeugdeducatiefonds (JEF) en het Rode Kruis roepen scholen met veel relatief arme leerlingen op zich te melden voor het zogenoemde schoolmaaltijdenprogramma. Als minstens 30 procent van de scholieren uit een huishouden komt met een laag inkomen (beneden modaal), heeft de school recht om mee te doen. Al 2000 scholen doen dat ook, maar genoemde organisaties schatten dat er zeker zevenhonderd extra in aanmerking komen.

Leerlingen van deelnemende scholen krijgen of een maaltijd op school, of indien nodig een boodschappenkaart van 2,30 euro per dag via hun ouders, zodat die zelf iets extra’s voor hun kind kunnen kopen. Inmiddels ontvangen ruim 19.000 huishoudens een boodschappenkaart voor 28.000 scholieren. Hoe die besteed wordt, is vooral een kwestie van vertrouwen, aldus het Rode Kruis.

Boodschappenkaart

“Uit ervaring met boodschappenkaarten in het buitenland weten we dat dit een succesvolle manier van hulpverlening is”, vertelt Harm Goossens, directeur Nederlandse Rode Kruis. “Mensen kunnen zo zelf bepalen wat zij nodig hebben, of het nou een stuk fruit is voor in de broodtrommel, of een warme maaltijd.” De kaarten kunnen ook worden gebruikt bij de zelfscankassa’s.

Ruim twee derde van de scholen biedt echter zelf kinderen ontbijt, lunch of fruit aan. Er zijn ook scholen die zelf een koelkast neerzetten waaruit iedereen iets kan pakken. “Onderzoek laat zien dat kinderen zich dan beter kunnen concentreren en actiever meedoen met de lessen”, vertelt Hans Spekman, directeur van het Jeugdeducatiefonds.

“Wel zijn de zorgen bij scholen en ouders groot over de continuïteit van het programma. We roepen de Tweede Kamer dan ook op om voor de zomer een uitspraak te doen over de voortgang van het schoolmaaltijdenprogramma na 2024.”

Signalen bij kinderen

Hoewel er dus al 2000 scholen meedoen met het schoolmaaltijdenprogramma, zijn er nog een hoop die er ook recht op hebben, maar zich nog niet hebben aangemeld. Het is misschien ook lastig om als school duidelijk onder ogen te hebben hoeveel kinderen uit een huishouden met een laag inkomen komen. Let met name op de volgende signalen bij kinderen:

  • Een slechte persoonlijke verzorging (onverzorgd haar, altijd dezelfde kleding aan, kapotte schoenen, onfrisse lichaamsgeur)
  • Gedrags- en ontwikkelingsproblemen (niet kunnen concentreren, emotioneel, kort lontje, stille of teruggetrokken houding, zorgmijdend)
  • Lichamelijke klachten (hoofdpijn, groeiachterstand, slecht gebit, vermoeid)
  • Weinig sociale activiteiten (geen kinderfeestjes, niet meedoen aan schoolactiviteiten/schoolreisjes, nooit op vakantie, weinig sociale contacten, geen sport of hobby uitoefenen)

Ben jij leerkracht en vermoed jij armoede bij kinderen? Kijk dan op de website van het Nederlands Jeugdinstituut wat je het beste kan doen.

Toenemend risico op armoede onder miljoenen kinderen in de EU: hoe zit dit in Nederland?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.