stefaniehollaar
stefaniehollaar Nieuws Gisteren
Leestijd: 2 minuten

Schoenen binnen aan of uit? Dit zegt een microbioloog

Het is een veelbesproken discussie: moet je je schoenen binnen aanhouden of juist uitdoen? In een artikel van de NOS staat dat een beetje blootstelling aan vuil goed is voor je immuunsysteem. De Metro waarschuwt juist voor bacteriën die je van buiten meeneemt naar binnen. We vroegen microbioloog Rijkelt Beumer naar de feiten.

Schoon versus vies: waar ligt de grens?

“Als het gaat om schoenen aanhouden in huis, dan neem je wel degelijk micro-organismen mee naar binnen. Toch is de kans dat daar echt schadelijke ziekteverwekkers tussen zitten niet zo groot. Vroeger trapten mensen regelmatig in hondenpoep op straat, omdat het buiten niet werd opgeruimd. Dat is een veel groter risico dan de gemiddelde schoenzool vandaag de dag. De grootste stappen vooruit in het terugdringen van infectieziekten zijn schoon water en de scheiding van vies en schoon.

Gewoontes met meer risico

Je schoenen in huis uitdoen is een goede gewoonte – vooral voor gezinnen met tapijt en jonge kinderen. Micro-organismen overleven namelijk langer in tapijt dan op een harde vloer en kleine kinderen kruipen er met hun handen en mond overheen. Baby’s behoren tot de ‘YOPI’s’ – groepen mensen die extra vatbaar zijn voor infecties. Maar er zijn andere gewoontes die veel meer risico met zich meebrengen. Bijvoorbeeld je huisdier meenemen in bed, dat is waarschijnlijk minder hygiënisch dan schoenen binnen dragen. Honden en katten liggen buiten op de grond, likken zichzelf schoon en kunnen ziekteverwekkers meebrengen die dichter bij je komen dan je schoenen ooit zouden doen.”

Zijn we té schoon?

Tegenover de schoenen aan of uit discussie staat de vraag of we niet té schoon leven. In het artikel van de NOS wordt gesuggereerd dat kinderen die vaker in de natuur spelen, minder last hebben van allergieën en astma. “Dat wordt inderdaad veel gezegd, de hygiëne-theorie ging daar ook van uit. Er zouden te weinig micro-organismen in huis zijn. Voor bacteriën is dat denk ik niet waar. Onze rauwe groentes zit stikvol bacteriën, 1 miljoen op sla tot 1 miljard per gram in taugé. De Finnen hebben onlangs bevestigd dat buiten spelen en rauwe groenten en gefermenteerde producten eten een positieve invloed hebben op het immuunsysteem. Maar dat betekent wel dat je na het buiten spelen goed je handen wast.”

Conclusie: schoenen uit of aan?

De risico’s van schoenen binnenshuis lijken mee te vallen, maar het is een kleine moeite om ze uit te doen. Vooral met kleine kinderen of tapijt in huis kan het een hygiënische keuze zijn. Maar misschien moeten we ons meer zorgen maken over wat er in bed ligt dan wat er onder onze voeten zit.

Lees ook: Hygiëne is overrated: hoe ‘schoon’ moeten kinderen nou eigenlijk zijn?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met onze mooiste verhalen.