Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Mentale gezondheid 16 dec 2024
Leestijd: 2 minuten

Schermtijdregels? Deze persoon gaat daar soepeler mee om dan de ouders

Het is een populair onderwerp onder ouders: schermtijd. Waar er in het ene gezin strenge schermtijdregels gelden, gaat het bij het andere gezin een beetje uit de losse pols. Maar als de regels er zijn, wordt daar dan ook vaak aan gehouden? En bij wie zijn de schermtijdregels het minst streng?

Dit onderzocht oppas- en au pair-platform Nina.care. En wat blijkt? Ruim acht op de tien ouders hebben schermtijdregels.

Schermtijdregels handhaven

Een op de drie beperken de schermtijd tot maximaal twee uur per dag. Bijna een kwart houdt het bij maximaal één uur. “De jongere generatie ouders, die zelf met schermen is opgegroeid, is zich vaak beter bewust van de risico’s”, vertelt Jasmijn Kok, mede-oprichter van Nina.care. “Toch horen we ook vaak dat deze regels lastig zijn om in de praktijk te handhaven.”

Zo vinden ouders het instellen van schermtijdlimieten erg handig, maar soms ook uitdagend. Want wat te doen als de tijd op is, maar er moet nog huiswerk af? En hoe verdeel je de tijd eerlijk over verschillende apparaten, zoals een iPhone en een PlayStation? “Deze praktische problemen zorgen soms voor stress in huis,” aldus Kok.

Langer schermtijd dan normaal

Waar veel ouders schermtijdregels hebben ingesteld, wordt er soms iets soepeler mee omgegaan door bepaalde personen. Namelijk door de oppas. Eén op de vijf kinderen mag van de oppas langer gamen of tv-kijken dan normaal. Toch vindt 60 procent van de ouders het belangrijk dat de oppas zich aan hun regels houdt. Kok: “Maak duidelijke afspraken. Zo voorkom je misverstanden en discussies achteraf.”

Daarnaast vinden veel ouders de sociale druk die erbij komt kijken lastig. Hun kinderen klagen bijvoorbeeld dat vriendjes onbeperkte schermtijd hebben of spreken vaker af bij gezinnen zonder regels. Volgens Kok trekt dit meestal vanzelf recht. “Ouders weten vaak precies welke andere ouders soepeler zijn. Dat helpt hen om daar gezamenlijk afspraken over te maken.”

Schermtijd op school

Gelukkig krijgen ouders ook steun in hun schermtijdregels, met name op middelbare scholen. Sinds het begin van dit jaar mogen leerlingen namelijk geen mobiele telefoon meer in de klas hebben en op sommige scholen ook niet op de gang of in de aula. “Ouders zien hierin een duidelijke lijn die ze thuis kunnen doorzetten, bijvoorbeeld door vaste momenten zonder schermen in te voeren,” aldus Kok.

Ook is vanaf september het gebruik van de mobiele telefoon verboden op de basisschool en het speciaal onderwijs. Het lijkt dus steeds ‘normaler’ te worden onder kinderen en jongeren om niet meer constant een schermpje in je handen te hebben. Hoewel het uiteraard kan verschillen hoe zij hiermee omgaan, kan dit voor ouders een helpende hand zijn in de regels die zij hanteren voor het schermgebruik.

Hoe ga je om met schermtijd?

Hieronder vind je een aantal linkjes naar belangrijke artikelen die je advies kunnen geven over het omgaan met schermtijd.

  1. Vind je dat je kind teveel schermtijd heeft? Lees dan: verminder de schermtijd van je kinderen in 6 stappen.
  2. Hier lees je wat de beste leeftijd is voor je kind om met een kindertablet te starten.
  3. Benieuwd wat de beste regels voor schermtijd zijn, lees hier dan de regen van schermtijd voor je kind zonder discussie.
  4. Wil je weten wat het effect is van schermtijd voor het slapen gaan? Dit zegt de wetenschap erover.
  5. Inge (37) heeft een dilemma: Moeten we schermtijd in gaan voeren of laten we de kinderen zelf bepalen wanneer ze kijken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.