Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Vrije Tijd Gisteren
Leestijd: 4 minuten

Zo maak je schermtijd juist waardevol voor je kind volgens mediacoach Lisanne Hagens

De Media Ukkie Dagen staan dit jaar in het teken van ‘Samen met media’. En dat is niet zonder reden. Wat de voordelen zijn van samen schermtijd en hoe je dit het beste kunt doen, vroegen we aan mediacoach Lisanne Hagens van Cookies & Carrots.

Wist je dat samen kijken, oftewel co-viewing, waardevol is voor je kind? Het is niet alleen gezelliger, maar ook goed voor de ontwikkeling van je kind. Hierbij kort een uitleg van Lisanne.

Schermtijd als verbinding

“Schermblij opvoeden is een methode waarbij we schermtijd zien als een kans om te verbinden en te groeien, in plaats van als een bron van stress of schuldgevoel,” vertelt Hagens. “Co-viewing, oftewel samen kijken, is daar een belangrijk onderdeel van. Het maakt schermtijd niet alleen gezelliger, maar zorgt ook dat kinderen er veel meer uit halen.”

Als je naast je kind zit tijdens het kijken van een filmpje of het spelen van een spelletje, creëer je niet alleen een fijn moment samen. Je ziet ook direct hoe je kind reageert op wat het ziet en hoort. Hagens: “Sommige kinderen worden bijvoorbeeld heel druk van bepaalde programma’s, terwijl ze bij andere juist helemaal ontspannen. Door samen te kijken, kun je hier direct op inspelen.”

Tips voor samen kijken

Wil jij meer samen kijken met je kind? Lisanne Hagens geeft daarvoor de volgende tips:

1. Kies voor een groot scherm

“Een tv of tablet in de woonkamer maakt het veel makkelijker om samen te kijken dan een kleine telefoon. Het is niet alleen gezelliger, maar ook beter voor de ogen van je kind. Plus, je stimuleert meteen een gezondere kijkhouding!”

2. Geef het goede voorbeeld

“Mijn dochter van 5 spiegelt alles wat ik doe, ook mijn schermgebruik. Als ik constant op mijn telefoon zit, kan ik moeilijk van haar verwachten dat zij er minder mee bezig is. Leg daarom ook zelf bewust je telefoon weg als je quality time hebt.”

3. Ga samen op ontdekkingstocht

“Maak er een gezellig ritueel van om samen nieuwe media te ontdekken. Zoek samen leuke filmpjes, podcasts of apps die passen bij de interesse van je kind. Let op hoe je kind reageert; past het echt bij hun leeftijd en ontwikkeling?”

4. Maak het interactief

“Blijf niet passief zitten, maar doe mee! Dans op de intromuziek, beeld de verhalen uit die je hoort in een podcast of teken de hoofdpersonen na van een filmpje. Zo maak je van schermtijd een actieve en leerzame ervaring.”

5. Praat samen over wat je ziet

“Stel vragen over wat er gebeurt in het verhaal. Wat vond je kind grappig? Wat was spannend? Door hierover te praten, help je je kind om media beter te begrijpen en verwerk je samen de indrukken.”

6. Koppel online aan offline

“Was je net naar de kinderboerderij? Zoek samen een leuk filmpje over dieren verzorgen. Of bak koekjes na het kijken van een receptfilmpje. Zo wordt media een natuurlijke aanvulling op de echte wereld van je kind.”

7. Maak duidelijke afspraken

“Voorkom discussies door vaste momenten af te spreken voor mediagebruik. Bijvoorbeeld: na het ontbijt in het weekend mogen we samen een filmpje kijken. Dit geeft rust en duidelijkheid voor iedereen.”

Hoe begin je met co-viewing?

Samen mediagebruiken is volgens de mediacoach zoveel meer dan alleen naast elkaar zitten met een scherm. Het is een kans om te verbinden, te leren en samen te groeien. “Je hoeft niet elk moment naast je kind te zitten, maar probeer echt betrokken te zijn. Hier zijn nog een paar tips als je wilt starten met samen schermtijd:

  1. Begin klein. Kies één moment per dag waarop je samen media gebruikt. Je zult zien dat het niet alleen waardevoller wordt, maar ook een stuk gezelliger.
  2. Kies een moment waarop je er echt bij kunt zijn.
  3. Maak het gezellig. Lekker samen onder een dekentje op de bank met een bakje fruit en wat drinken bijvoorbeeld.

Door co-viewing toe te passen, help je je kind niet alleen om media beter te begrijpen en ervan te leren, maar creëer je ook waardevolle herinneringen samen. Je bouwt aan een gezonde basis voor hun toekomstige mediagebruik, waarin ze hebben geleerd om bewust en actief met media om te gaan.”

Lisanne Hagens is expert en mediacoach. Ze startte haar eigen bedrijf Cookies and Carrots, waar ze ouders helpt bij het ontwikkelen van de juiste digitale vaardigheden, kennis en een positieve mindset.

Moet ik mijn eigen schermtijd minderen als rolmodel voor mijn kinderen? Mediacoach geeft advies

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met onze mooiste verhalen.