Het effect van schermtijd voor het slapengaan: dit zegt de wetenschap erover
We doen het vast allemaal wel eens: je kind even schermtijd geven voor het slapen. Het is soms zo makkelijk, maar hoe verstandig is het eigenlijk?
Als je kind vlak voor het slapengaan nog veel energie heeft, lijkt het soms een handige oplossing om hem even voor een scherm te zetten om weer rustig te worden. Dat doen we vast allemaal wel eens, maar wat is de invloed hiervan op de nachtrust?
Groei en ontwikkeling
Uit onderzoek blijkt dat beeldschermen en een goede nachtrust niet samengaan. Dat geldt vooral voor kinderen, omdat die hun slaap nodig hebben om te groeien en zich goed te ontwikkelen. Volgens Amerikaans onderzoek van Plos One is een veel schermtijd misschien niet eens zo slecht als we dachten voor de gezondheid van kinderen, maar een verstoorde slaap bleef wel een probleem.
Meerdere onderzoeken tonen aan dat schermtijd voor het slapengaan kan leiden tot minder uren slaap en vaker wakker worden in de nacht. Cara Goodwin, gediplomeerd klinisch psycholoog, begrijpt de uitdagingen voor ouders wat betreft schermtijd voor het slapengaan. “Schermen kunnen nodig zijn om het ene kind bezig te houden, terwijl ze een ander kind naar bed brengen. En oudere kinderen moeten ‘s avonds misschien computers en mobiele apparaten gebruiken om huiswerk te maken”, vertelt ze aan Mother.ly.
Impact schermtijd op nachtrust
Volgens Goodwin is het juist daarom belangrijk om de impact van schermtijd op de nachtrust te begrijpen. In meerdere onderzoeken komt naar voren dat schermtijd in de avond in verband staat met moeilijk in slaap vallen, minder slaap in het algemeen en overdag slaperig zijn. Een belangrijke reden voor deze slaapproblemen is het blauwe licht dat bepaalde schermen uitstraalt. Goodwin: “Blauw licht helpt ons alert te blijven, wat overdag geweldig is, maar ‘s nachts problemen veroorzaakt.”
Ook in Nederland werd het schermgebruik voor het slapengaan onderzocht door het RIVM en het Amsterdam UMC. Daaruit blijkt dat ruim één op de vijf kinderen van 8 tot en met 13 jaar dagelijks een scherm in de avond gebruikt. Onder jongeren van 13 tot en met 18 jaar is dit 83 procent. De kinderen die veel of lang een scherm gebruiken, slapen tot een half uur korter.
Effect blauw licht op nachtrust
De onderzoekers lieten jongeren een week geen scherm gebruiken en in dezelfde tijd moesten ze een oranje bril dragen waarmee het blauwe licht wordt geblokkeerd. Bij deze kandidaten verminderen de klachten. Hieruit blijkt dat blauw licht weldegelijk effect heeft op de nachtrust, wat belangrijk is voor de bewustwording van het gebruik van schermen voor het slapengaan.
Te veel schermtijd leidt tot gedragsproblemen zoals angst, agressie en depressie bij kinderen