K*t! Heeft jouw kindje grove scheldwoorden ontdekt? Zo reageer je erop
K*t! F*ck! En dan hebben we het nog niet over de wat grovere varianten en natuurlijk alle mogelijke varieties op het mannelijk geslachtsdeel. Ook populaire scheldwoorden onder kids. Begint jouw kleintje ook ineens dit taalgebruik uit te slaan? Zo reageer je erop.
Je kindje heeft scheldwoorden ontdekt
Je kunt je precies voorstellen hoe dit gaat. De jongste in huis ontdekt grove scheldwoorden en je oudere kids reageert daar op met veel gelach. Dit werkt het vloeken natuurlijk alleen maar in de hand. Help?!
1. Plaats het schelden binnen context
Allereerst is het belangrijk dat je niet meteen boos wordt. Niet alleen omdat dit een reactie zal uitlokken bij je kindje, ook omdat je eerst de situatie moet bekijken. In welke context gebruikt je kind het scheldwoord?
Is dat om grappig te doen aan tafel tijdens het avondeten (in dat geval heeft dat consequenties) of is dat omdat je kindje écht boos is. Dan reageer je er natuurlijk heel anders op.
2. Kijk naar je eigen gedrag
Wij zelf schelden ook als we boos zijn en jonge kinderen kopiëren ons. Wat dat betreft is het goed om ook naar je eigen gedrag te kijken. Betrap jij jezelf er regelmatig op dat je al vloekend door het huis loopt. Pas dan je eigen gedrag aan. Dit zal ongetwijfeld invloed hebben op je kind. Althans, hij of zij zal je minder serieus nemen als je wat van het vloeken zegt en dit zelf ook continu doet.
3. Geef er niet te veel aandacht aan
Hoewel dit lastiger is gezegd dan gedaan, is het belangrijk er niet al te veel aandacht aan te besteden. Dit is vooral lastig voor wat oudere broers en/of zussen, maar wel belangrijk. Als jouw kleintje continu de lachertjes op de hand heeft wanneer hij of zij scheldwoorden gebruikt, wordt het alleen maar leuker om dat te doen.
4. Vloeken heeft consequenties
Als het in jullie huis not done is om te vloeken, is het belangrijk dat je uitlegt dat vloeken consequenties heeft. Natuurlijk wel op een leeftijdsadequate manier.
Zo kun je een jong kind erop aanspreken en bij herhaaldelijk doorgaan eventueel een time out geven. Met wat oudere kinderen en pubers kun je eventueel afspreken dat wanneer ze schelden tijdens het avondeten ze vijf minuten van hun schermtijd kwijtraken elke keer dat ze schelden.
LEES OOK: Zo minimaliseer jij de schermtijd van de kids (zonder ruzie te krijgen)