Scheldende kinderen: zo ga je ermee om
De poep-en plasfase is nog schattig, maar de ‘ik haat jou’ fase niet echt meer. Kinderen pikken de scheldwoorden tegenwoordig overal op en dan is het alleen maar leuk om mee te doen. Wat kun jij doen om te zorgen dat dit niet uit de hand loopt?
Uit onderzoek van de Universiteit van Illnois blijkt dat kinderen stiekem al heel wat scheldwoorden opslaan. Dreumessen vinden het woordje poep nog heel grappig, maar kinderen vanaf vijf jaar kennen al 42 vloekwoorden.
Scheldende kinderen
Kinderen schelden vooral omdat ze een reactie willen uitlokken. Moeten ouders lachen? Dan is het leuk wat ze doen. Ze zoeken de grenzen op. Vanaf ongeveer zes jaar worden de vieze woorden vervangen voor vloeken. Ze willen vaak op die manier stoer overkomen. Als ze thuis schelden, doen ze dat waarschijnlijk in een ruzie, omdat ze weten dat het hun ouders raakt en ze hun ouders zo willen ‘terugpakken.’
Pubers schelden dan weer om zich te ontladen. Niet alleen boosheid, schrik en angst, maar ook blijdschap of verwondering kunnen de reden zijn. Jos van Berkum zegt in De Nacht van KRO-NCRV dat schelden niet alleen is om je af te zetten. “Ik denk dat je bij pubers de sociaal verbindende functie van scheldwoorden ziet. Mijn dochter en haar vriendinnen noemen elkaar bijvoorbeeld pik. Dat is een soort speel-beledigen, maar eigenlijk markeren ze juist een soort intimiteit: wij zijn zo intiem met elkaar, wij kunnen dat wel doen in deze context.”
Van het schoolplein
Kinderen nemen over wat ze horen. Vaak krijgen ze de woorden mee vanaf het schoolplein, van vriendjes of vriendinnetjes of bijvoorbeeld vanuit de media zoals televisie of radio. Ook van jou als ouder wordt veel afgekeken. Scheld jij het huis bij elkaar als je op een legoblokje staat? Dan slaat je kind dat woord waarschijnlijk op. Broers en zussen spelen ook een rol. Jongere kinderen kijken naar hen op en zullen dus snel hun woorden overnemen.
Persoonlijke mening
De vraag is of jij het als ouder oké vindt als jouw kind scheldt. Sommige ouders vinden ‘poep’ al een vies woord, maar andere ouders vinden ‘fuck’ niet erg. Daarnaast ligt het ook aan de leeftijd waarop ze het zeggen. Het is waarschijnlijk erger om dat laatste uit de mond van een zesjarige te horen dan van een puber.
Waar het kind de scheldwoord voor gebruikt, kan ook uitmaken voor jou als ouder. Als het kind alleen binnenshuis vloekt en scheldt, maar weet dat het niet netjes is om de woorden bij opa en oma te gebruiken, kan dit meewegen met de regels of straffen die je voor schelden opstelt.
Wat kun je als ouder doen?
Vind je het lastig dat je kind scheldt en wil je dit veranderen? Wij geven een aantal tips hoe je dit aanpakt:
- Let op je eigen taalgebruik.
- Stel grenzen en wees consequent.
- Leg uit waarom je iets een lelijk woord vindt.
- Corrigeer gelijk bij ongewenst taalgebruik.
- Vraag je kind waarom hij het woord gebruikt.
- Probeer het scheldwoord te vervangen voor iets onschuldigers (zoals chips in plaats van shit.)
- Negeren kan helpen.
- Niet lachen als de kleine een scheldwoord zegt, anders doen ze het de volgende keer weer. Vertel ze op een serieuze toon waarom ze het niet mogen zeggen.
Probeert jouw kind continu zijn zin door te drijven? Zo ga je ermee om