Zo houd je rekening met je kind tijdens een scheiding
Als jij en je partner besloten hebben uit elkaar te gaan is dat voor iedereen verdrietig. Niet alleen jou en je ex staat een emotionele tijd te wachten, maar ook je kind(eren). Gelukkig kun je als ouder wel degelijk ervoor zorgen dat je zoon of dochter niet de dupe wordt van de scheiding.
En dus zetten wij onder elkaar hoe je – zelfs tijdens een roerige periode van een scheiding – goed rekening kunt houden met je kind.
Scheiden met kinderen
Er komt veel kijken bij een scheiding: naast dat het emotioneel al zwaar genoeg is voor jezelf, moet je ook een hoop regelen. Denk aan kinderalimentatie, kinderbijslag en een eventueel co-ouderschapsplan. Gepaard met veel emotie kan dat een behoorlijke aanslag zijn op jezelf.
En dan zijn daar ook nog de kinderen waar je rekening mee wil houden. Veel ouders willen ervoor zorgen dat hun kind zo min mogelijk meekrijgt van de scheiding, maar helaas zal je zoon of dochter hoe dan ook het een en ander merken. Om ervoor te zorgen dat je kinderen zo min mogelijk de dupe worden van de scheiding, kun je onderstaande adviezen opvolgen.
Praten, praten, praten
Misschien een overbodige tip, maar praten over de situatie – ook met je kinderen – kan heel goed werken. Het is namelijk nog vervelender voor je zoon of dochter als hij of zij doorheeft dat er iets aan het veranderen is, maar niet weet waarom.
Afhankelijk van de leeftijd kun je uitleggen wat er speelt. Vertel bijvoorbeeld waarom jij en en je partner uit elkaar gaan, maar doe dat wel op zo’n manier dat je kindje het begrijpt.
Communiceer veranderingen
Het is wellicht lastig om te vertellen wat er allemaal gaat veranderen in je gezin, maar wees duidelijk en communiceer de veranderingen wel. Een kind wil weten waar hij of zij aan toe is. Leg hem of haar bijvoorbeeld uit dat papa en mama alle twee een ander huis krijgen.
Wat ook goed kan zijn is vertellen hoe het schema van de week eruit gaat zien. Op welke dagen brengt papa de kinderen naar school en op welke dagen mama? Mocht het zo zijn dat je zoon of dochter iets wil weten waar je nog niet over uit bent, communiceer dat dan ook. Geef gerust aan dat je daar nog over moet nadenken.
Stap voor stap veranderen
Hierboven noemden we al dat het belangrijk is om de veranderingen te communiceren, maar houdt wel ook rekening met wat je gaat aanpassen. Probeer het liefst niet alles in een keer om te gooien, maar stap voor stap iets te veranderen.
Ook belangrijk is om je aan bepaalde rituelen te blijven houden. Aten jullie iedere ochtend gezamenlijk een havermoutje op de bank? Blijf dat dan nog steeds doen.
Breng mensen op de hoogte
Het is verstandig om als ouder de school van je kinderen op de hoogte te brengen van de scheiding. Op die manier kan de juf of meester extra aandacht besteden aan je zoon of dochter. Ook zal je kind – mocht het afwijkend gedrag gaan vertonen – eerder begrip hebben van zijn of haar omgeving. Breng vanzelfsprekend ook de opvang, ouders van vriendjes en de sportclubs op de hoogte.
Lezen over scheiden
Hoewel praten met je kind over de scheiding heel goed is, kan een kinderboek ook fijn werken. Er zijn verschillende boeken met het thema scheidingen die je zoon of dochter de situatie beter leren begrijpen.
Je kunt er ook voor kiezen om samen met je kind door het boek te gaan. Op die manier heb je een soort hulpmiddel om de situatie uit te leggen. Mocht je kind het boek liever zelf lezen, dan is dat natuurlijk ook goed. Een helder boek over scheidingen is Soms woon ik bij mama en soms woon ik bij papa.
Meer lezen?
- Co-ouderschap na een scheiding: de voors en tegens op een rij
- 6 belangrijke levenslessen die kinderen van gescheiden ouders leren
- Wanneer ouders ruzie hebben: 7x wat je niet tegen elkaar zegt waar de kinderen bij zijn