Samengesteld gezin redt het niet? Zo wel, volgens stiefexpert
Bijna zestig procent van de samengestelde gezinnen redt het niet, met als gevolg een tweede of derde scheiding voor de kinderen. Stiefexpert Marieke Jansen begeleidt samengestelde gezinnen, en weet hoe je een samengesteld gezin wél laat slagen.
Jansen coacht ouders en heeft daarnaast haar eigen podcast Het stiefmoederparadijs. Hierin vertellen verschillende bonusvaders en moeders over hun eigen ervaringen, daarnaast geven professionals die met samengestelde gezinnen werken advies.
Grootste tip: communicatie is key
Haar grootste tip? Communicatie is key. Communicatie tussen de partners en naar de kinderen is enorm belangrijk. “Toch gebeurt dit vaak niet genoeg in een samengesteld gezin, je bent bijvoorbeeld bang om de ander te kwetsen of je voelt je snel gekwetst omdat het om je kinderen gaat, dit ligt vaak extra gevoelig”, legt Jansen uit. Er wordt vaak minder goed gecommuniceerd dan in niet-samengestelde gezinnen, terwijl dit juist andersom zou moeten zijn.
Zorg goed voor jezelf
Daarnaast is het belangrijk om, zonder schuldgevoel, goed voor jezelf te zorgen. “Je hebt misschien het idee dat je overal aanwezig bij moet zijn en dat je anders te kort schiet, maar van wie moet dat? Laat los wat je denkt dat hoort en doe wat goed is voor jou”, benoemt Jansen.
Want wanneer je goed voor jezelf zorgt, ben je ook een betere ouder. Neem daarom genoeg tijd voor jezelf, trek je terug als dit nodig is of ga iets doen wat jou energie geeft. “Zelf zet ik altijd mijn noice canceling koptelefoon op als het me allemaal even te veel wordt”, grapt Jansen.
Twee gezinnen samenvoegen is lastig
Veel samengestelde gezinnen redden het niet. Volgens Jansen heeft dit te maken met het feit dat je twee gezinnen samenvoegt, waarin de kinderen al opgevoed zijn. “Er kunnen verschillende normen en waarden of rituelen zijn, waardoor het lastig is om er een eenheid van te maken”, zegt Jansen. Zo kunnen er bijvoorbeeld verschillende eetgewoonten, vakantiegewoonten en bedrituelen van toepassing zijn.
De opvoedstijlen kunnen zelfs zo ver uit elkaar liggen dat ze botsen, en dit zorgt ervoor dat samen opvoeden lastig is. “Wanneer jij een losse opvoedstijl hebt en veel dingen goed vindt, maar je nieuwe partner juist heel strikt is dan kan dit zorgen voor conflicten”, vertelt Jansen.
Daarnaast heeft je kind vaak ook te maken met een nieuw gezin bij zijn of haar andere ouder. Dit beïnvloed je kind eveneens, en ondanks dat je hier geen grip op hebt heeft het effect op jouw gezin.
Maak afspraken voor het samenwonen
Volgens Jansen is het belangrijk om goede afspraken te maken, ideeën uit te wisselen en je verwachtingen uit te spreken, al voor het samenwonen. “Praat over je normen en waarden en wat je je kinderen toewenst”, vertelt Jansen.
Samengestelde gezinnen helpen
Vier jaar geleden is Jansen zelf stiefmoeder geworden van twee bonuskinderen, en dit heeft ervoor gezorgd dat ze zich steeds meer ging verdiepen in dit onderwerp. “Ik gun het alle kinderen, ook die van gescheiden ouders, om veilig en in harmonie op te kunnen groeien”, vertelt ze.
Ze wil dat meer samengestelde gezinnen het redden en is daarom voor zichzelf begonnen. Ze coacht gescheiden ouders die in hun nieuwe gezin tegen problemen aanlopen. De combinatie van haar eigen ervaringen en achtergrond als hulpverlener helpen haar hierbij.
Samengesteld gezin valt uit elkaar? 8 redenen waarom het mislukt