Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 18 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo vind je de balans tussen samen spelen én alleen leren spelen

Aan de ene kant wil je lekker veel quality time met je kinderen doorbrengen en een sterke band opbouwen door samen te spelen. Aan de andere kant wil je dat ze leren om zelfstandig en alleen te spelen. Dat is best een contradictie en daarom kan het lastig zijn om hier een balans in te vinden. Gelukkig hebben wij wat tips.

Het ouderschap kent vele uitdagingen en dit is er zeker één van. Want hoe zorg je er nu voor dat je kind zelfstandig wordt en alleen leert spelen, zonder dat jullie tijd samen hieronder lijdt?

Balans tussen samen en alleen spelen

Een aantal tips om hier een goede balans in te brengen en samen én alleen lekker te spelen.

Maak een schema

Maak per dag een schema voor hun vrije tijd. Dat geeft houvast en zorgt voor rust en duidelijkheid. Hier kun je van alles in zetten:

  • Geplande of verplichte activiteiten zoals sport, bij iemand spelen en muziekles.
  • Eet en drinkmomenten
  • Tv-kijken en schermtijd
  • Wanneer zelf spelen en wanneer samen met papa of mama spelen?
  • Wie is er die middag of dag: papa, mama, opa, oma of de oppas?

Hoe duidelijker je dit inplant en hoe beter je je daaraan houdt, hoe eerder kinderen stoppen met erom zeuren over dat je mee moet spelen of dat ze zich vervelen. Loopt het goed? Dan kun je er gerust een keer van afwijken. Meld dan wel dat het een uitzondering is en doe het niet te vaak, anders is de vaste afspraak niet meer duidelijk.

Passief en actief

Wissel passief en actief spelen af. Zorg dat de balans goed is en liefst doorslaat naar actief bezig zijn en spelen zonder beeldscherm. Voor kinderen die veel buitenspelen en sporten is iets meer schermtijd niet erg, maar passieve kinderen krijgen dan echt te weinig beweging.

Televisie uit

Laat de tv niet aan staan als ze spelen. Uit recent onderzoek blijkt dat het druk gedrag in de hand werkt.

Wissel af

Wissel samen met jou spelen en alleen spelen af. Houd er rekening mee dat jonge kinderen nog niet zo lang alleen kunnen spelen. Bouw het rustig op en maak een duidelijke afspraak met de kookwekker. Zeg bijvoorbeeld: “De komende tien minuten gaan jullie lekker zelf spelen en doet mama de was. Als het belletje gaat, kom ik even meedoen.” Begin voor jonge kinderen en kinderen die er moeite mee hebben met vijf minuutjes en voer dit langzaam op.

Lijst maken

Maak samen met je kinderen een lijst met mogelijke activiteiten: kies verschillende soorten dingen: passief, actief, samen, alleen, binnen en buiten. Bedenk wat jullie aan speelgoed in huis hebben en wat je nog meer kunt doen. Zorg voor uitdagend spelmateriaal. Dat hoeft niet duur of veel te zijn: dingen uit de natuur zijn ook heel leuk!

Keuzes

Voor alleen spelen: geef de keus uit een paar mogelijkheden of laat ze kiezen van jullie lijst. Je kunt dat ook doen door middel van foto’s, plaatjes of pictogrammen van activiteiten. Zo help je ze op weg.

Speel mee

Speel regelmatig even echt mee! Dus niet tussen de Barbies gaan zitten en ondertussen een boodschappenlijstje maken of een appje versturen… Bouw iets van LEGO, lees voor, maak een treinbaan of ga samen knutselen, koekjes bakken, een hut bouwen of voetballen. Je zult ervaren hoe leuk dat is! Zo leer je kinderen ook omgaan met materialen en geef je ze ideeën voor het zelf spelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.