Famme.nl
Famme.nl Ouders 19 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Samen slapen met je kinderen? Dit zijn de (mogelijke) consequenties

Het klinkt als een gemakkelijke oplossing. Als je kind moeite heeft om in z’n eigen bed te slapen, kruipt hij maar al te graag bij jou in bed. Jouw kind blij, jij blij, je partner blij. Of toch niet? Volgens opvoedkundige Elisabeth Shaw kan het samen slapen met je kind namelijk consequenties hebben.

Als je het ons vraagt bestaat er geen juiste of onjuiste manier van slapen met je kinderen. Of ze nu naast jou onder de wol kruipen, of in hun eigen bedje slapen… wij zijn ervan overtuigd dat jij als moeder prima in staat bent om een keuze te maken. Een moederinstinct zit er namelijk niet vaak naast.

Samen slapen met je kind

Als jouw zoon of dochter ‘s nachts graag naast jou kruipt, is dat niet uitzonderlijk. Sterker nog, tot de jaren ’30 sliepen hele gezinnen samen op één kamer. Zo’n honderd jaar geleden werd het idee om apart te slapen geïntroduceerd, en vanaf dit moment zien we de meest schattige babykamertjes voorbij komen. In de Westerse samenleving tenminste. In veel traditionele culturen hebben moeders hun baby’s 24/7 dicht bij hen. Ja, dus ook ‘s nachts.

Consequenties van samen slapen met je kids

Eerder schreven we een artikel met redenen om wél samen met je kids te slapen. Want die zijn er natuurlijk ook. Toch kan het samen slapen met je kinderen ook consequenties hebben voor je relatie. Opvoedkundige Elisabeth Shaw praat hierover in de Australische podcast Feed Play Love.

  • Intimiteit kan eronder leiden
    Volgens Shaw is het voor koppels belangrijk om samen te slapen: “Ouders hebben een druk leven. Het moment om samen naar bed te gaan is dan erg waardevol. Of jullie nu intiem zijn of niet, het is belangrijk dat die mogelijkheid er is.”
  • Kinderen raken eraan gewend
    De opvoedkundige weet uit ervaring dat kinderen snel wennen aan een nieuwe situatie: “Laat je kind één nacht bij je liggen, is dat geen probleem. Laat ze twee nachten achter elkaar bij je liggen en het is de norm.”
  • Het is een onbewuste keuze
    Shaw ziet vaak dat het samen slapen met de kinderen er vaak onbewust insluipt. Ze ziet vaak dat koppels er niet goed over nadenken, en zich niet bewust zijn van de consequenties. Ze raadt ouders dan ook aan om er goed over te communiceren: ‘En met goede communicatie bedoel ik niet een kort overleg. Ik bedoel dat ouders goed nadenken wat het voor elkaar kan betekenen’.
  • Minder tijd doorbrengen
    Niet alleen de intimiteit kan eronder leiden, maar ouders spenderen onbewust minder tijd met elkaar als ze samen met hun kinderen slapen. Die kleine momentjes voor het slapen gaan, of ‘s ochtends bij het wakker worden zijn erg kostbaar. Shaw: “Als ouders ervoor kiezen hun bed te delen met hun kids, raad ik ze aan om die quality time samen op een ander moment op de dag in te halen. Bijvoorbeeld door samen te lunchen, of met z’n tweeën de hond uit te laten.”

Shaw eindigt de podcast dat het samen slapen met je kinderen niet verkeerd hoeft te zijn. Mits je er goed over nadenkt,  er met je partner over communiceert en bewust bent van de eventuele consequenties.

Wat als je kind niet alleen wil gaan slapen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Feed Play Love

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.