Ruzie tussen je kinderen? Dit kun je eraan doen
Met hetzelfde speelgoed willen spelen of de “Jij hebt mijn… gepakt!” Je hoort ze al schreeuwen vanuit de keuken. Is het weer zover? Voor je het weet vliegen je kinderen elkaar in de haren. Ruzie tussen kinderen komt vaak voor, zo ga je ermee om.
We kennen het allemaal wel: er zijn wel honderd redenen om thuis ruzie te schoppen. Maar niet alle broertjes en zusjes gaan gelijk met elkaar op de vuist. Lees hieronder hoe het komt dat ze elkaar zo in de weg zitten en wat jij eraan kunt doen.
Ruzie tussen kinderen
Wist je dat er zelfs een woord voor ruziënde broertjes en zusjes bestaat? Sibling rivalry is het Engelse woord hiervoor. Dat je kinderen de confrontatie met elkaar aangaan is heel normaal en gebeurt voornamelijk uit rivaliteit. Ze willen zich bewijzen naar jou als ouder toe. Dit is te herleiden naar vroeger: er was toen minder voedsel en het lievelingskind kon dan het meeste te eten krijgen.
Andere redenen waarom ze de strijd met elkaar aangaan
- Ze kunnen de ander niet begrijpen: ze snappen nog niet dat ze kunnen doelen of even kunnen wachten en willen nú ook met dat speelgoed spelen.
- Frustraties: de een kan iets wat de ander nog niet kan en: “Dat is niet eerlijk!”
- Door ruzie kunnen kinderen hun opgekropte emoties kwijt.
De beer is los
Vaak gaat het om elkaar pesten, schoppen of bijten en anders wordt de ander bijvoorbeeld gepest met iets wat hij/zijn niet kan. Uit een onderzoek van de Amerikaanse Penn State universiteit kwam dat broertjes en zusjes die veel ruzie hebben, een grotere kans hebben op een slechte sociale ontwikkeling, agressie en criminele toekomst. Een goede relatie tussen broers en zussen zorgt voor meer succes op school en een betere mentale gezondheid.
Hoewel het waarschijnlijk ook een van de oorzaken van ruzies is, is het ook goed om te onthouden dat je kinderen twee individuen zijn en dus verschillen qua gedrag en karakter. De ene zal zich misschien aanpassen terwijl het ‘moeilijke’ kind alle kritiek krijgt. Daarom is het goed om te onthouden dat ze dus beiden anders reageren en dat lastig gedrag vaak een reden heeft. Begrip zorgt ervoor dat je samen naar een oplossing kan zoeken.
Wat moet je wel en niet doen als ouder?
Wat je niet moet doen als het gaat om ruzie en conflict? Door het toepassen van strikte opvoedmethoden ontstaat er juist conflict. Bij deze methodes mag de jongste vaak minder, moet de oudste zich gedragen of worden ze als voorbeeld voor de ander gesteld. “Kijk eens hoe goed je broer het doet”, wordt dan vaak gezegd. Maar door dit te hanteren, ontstaan er wrijvingen tussen de kinderen. Het oudste kind zal hierdoor een afkeer krijgen voor de jongere broer of zus en vice versa.
Deze dingen zijn juist wél goed om te doen:
- Kijk naar jezelf: hoe reageer jij op conflicten? Als je snel gestrest reageert of in de vlucht-vechtmodus schiet, kan je kind dit overnemen.
- Wees duidelijk over wat wel en niet mag. Slaan en schoppen mag nooit, ook niet als de ander begint!
- Geef beide kinderen evenveel aandacht.
- Laat je kinderen eerst tot rust komen en praat dan over de reden waarom ze ruzie maakten.
- Laat zien dat je, als je bijvoorbeeld ruzie hebt met je partner of je eigen broer/zus, je nog steeds met respect over hem of haar kan praten.
Heb je meer aan een stappenplan? Lees dan ook: Ruziënde kinderen? Zo zorg je dat ze weer door een deur kunnen.
Positieve wending
Mochten de conflicten niet uit de hand lopen en het bij ‘simpele’ ruzietjes blijven, dan kan dit op langere termijn een positief effect hebben op je kinderen. Vaak kiezen ze hun jongere broer of zus uit om ruzie mee te maken omdat vrienden echt boos kunnen worden, maar broertjes en zusjes in hetzelfde huis blijven wonen en elkaar (tot op zekere hoogte) dus niet kwijt kunnen raken. Zo leren ze hun emoties in de hand te houden en conflicten te hanteren.
Dít zijn de meest voorkomende redenen voor ruzie binnen het gezin