Dit zijn dé gouden tips om ruzie tussen kinderen snel op te lossen
Hebben je kinderen snel en vaak ruzie met elkaar of met hun vriendjes? Ruzie komt overal voor maar kan erg vervelend zijn, zeker wanneer het lang duurt. In dit artikel lees je enkele tips om ruzie tussen kinderen snel en gemakkelijk op te lossen.
Tussen broers en zussen bestaat een gezonde rivaliteit. Wanneer de karakters van de kinderen ook nog erg verschillen, kan het extra botsen. Met vriendjes en vriendinnetjes zal er ook wel met enige regelmaat ruzie ontstaan. Kinderen lokken nu eenmaal ruzies uit. Ruzie maken is niet erg, als het maar wel snel opgelost wordt.
Tips om snel ruzie tussen kinderen op te lossen
Ruzie is zonde van de tijd en vergt veel energie. Hieronder zes tips waarmee je een ruzie tussen je eigen kinderen of tussen je kind en vriendjes in no time op kunt lossen.
1. Over gevoelens leren praten
Conflicten en ruzies zijn vervelend. Zeker als je kind nog geen grenzen aan kan geven zonder een ander kind pijn te doen. Probeer er met je kind, hoe jong het ook is, over te praten en leg uit dat het grenzen aan moet geven en er over gevoelens gepraat moet worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: ‘Ik wil niet dat je dat zegt. Dat is gemeen.’ of ‘Je mag me niet schoppen, dat doet pijn’.
2. Samen ruzie oplossen
Probeer je kinderen of je kind ruzies zelf op te laten lossen. Wanneer je op een afstand toekijkt krijgen je kinderen de kans om een ruzie zelf op te lossen. Wanneer je er direct als een scheidsrechter tussen springt dan kun je een ruzie juist vergroten. Het kan snel een welles/nietes spelletje worden. Geef ze even de tijd. Zie je dat ze er zelf niet uitkomen? Ga dan met ze in gesprek. Stel direct de vraag ‘Hoe gaan jullie het oplossen?’ en daarna ‘Wat gaan jullie doen om weer goed met elkaar om te kunnen gaan?’.
3. Kies geen partij tijdens ruzie
Wanneer je een ruzie op wil lossen is het goed om altijd neutraal te blijven. Focus je alleen op het oplossen van het probleem. Wanneer je iemand de schuld gaat geven zal het de ruzie alleen maar verergeren.
4. Vergelijk nooit
Vaak ontstaat een ruzie uit onderlinge jaloezie. ‘Hij heeft een auto waar ik ook mee wil spelen’ of ‘Zij heeft die ene leuke Nintendo Switch game die ik ook wil, maar waarom leent ze het niet aan me uit?’ Probeer tijdens het oplossen nooit de kinderen met elkaar te vergelijken. Ze hebben hun eigen karakter. Zeg nooit dingen als; ‘Ja, maar Pietje doet dat toch ook niet?’. Daardoor kan je kind of het vriendje zich alleen maar slechter gaan voelen.
5. Leerpuntje voor volgende keer
Na de ruzie kun je het alvast over een volgende keer te hebben. De volgende ruzie of onenigheid zit er waarschijnlijk snel aan te komen. Vraag hoe ze de volgende keer gaan reageren als er ruzie ontstaat Dan zie je direct of ze er iets van hebben geleerd.
6. Beloning van positiviteit
Laat het de kinderen duidelijk weten als het samenspelen goed ging of wanneer ze een ruzie goed hebben opgelost. Geef ze een beloning van positiviteit wanneer ze dat verdienen.
https://www.famme.nl/ruzie-kostte-bijna-relatie/