Zo reageer je op je kind als hij of zij zich volledig van je afsluit als jullie ‘ruzie’ hebben
Elk individu reageert anders op een ruzie, discussie of confrontatie. Je ziet bij kinderen al snel op wat voor manier ze op een situatie reageren als jullie een discussie hebben. De manier waarop je kind reageert kan heel anders zijn dan hoe jij en je partner reageren. Heeft jouw kind de neiging zich af te zonderen en een muur op te trekken? Dat is behoorlijk pittig.
Elk persoonlijkheid is anders. Wat ook betekent dat iedereen anders reageert op een bepaalde situatie. Sluit jouw kind zich helemaal van je af als jullie een confrontatie hebben? Dan is het prettig om te weten hoe je daar het best op kan reageren.
Zo reageer je op een kind dat zich van je afsluit als jullie ‘ruzie’ hebben
Als kinderen jong zijn kan je nog redelijk sturen hoe ze reageren op situaties als een discussie. Toch wordt hun reactie ook deels bepaald door hun karakter. Als jouw kind jou het liefst uit de weg gaat en zich letterlijk van je afsluit, is dat erg lastig. Zo ga je ermee om.
1. Geef je kind de ruimte
Je kind reageert natuurlijk niet voor niks op deze manier. Je moet het zo zien dat de meeste reacties ook ergens goed voor zijn. Op die manier beschermt iemand zich bijvoorbeeld voor een situatie waarin de persoon zich onveilig voelen (ook als dat totaal niet nodig is). Geef je kind dan ook de ruimte als hij of zij het gevoel heeft zich even af te willen sluiten van jou (of anderen). Dat is soms moeilijk, maar het helpt je zoon of dochter wel om even bij bij te komen.
2. Vraag naar het gevoel van je kind
Vraag je kind om uit te leggen hoe hij of zij zich voelt in een bepaalde situatie. Eventueel kan je vragen of je kind bepaalde emoties heeft zoals verdriet of woede. Zo leer je je kind beter kennen en weet je dus ook beter wat er in zijn of haar hoofd omgaat op zo’n moment.
Vraag hetzelfde ook eens op het moment dat er niks aan de hand is. Wie weet kan je kind dan al meer uitzoomen van de situaties en beter verwoorden wat een discussie of ruzie met hem of haar doet.
3. Wees nog altijd liefdevol, ook als jullie ‘ruzie’ hebben
Dat je kind zich van je afsluit, betekent niet dat je kind geen liefde wil voelen op dat moment. Vaak helpt het zelfs om je kind op dat moment juist wel overduidelijk je liefde te tonen.
Dat kan je bijvoorbeeld doen door het volgende te zeggen: ‘Ik merk dat je je niet fijn voelt bij deze situatie. Ik wil je graag de ruimte geven, maar ik wil je ook vertellen dat ik heel veel van je hou. Mag ik je een knuffel geven?’
Hoewel het soms heel moeilijk is om je kind in zo’n situatie te benaderen, is het erg belangrijk dat je kind jouw liefde voelt. Dit creëert snel een veilige situatie waarin je kind zich alleen maar sneller geneigd voelt zich weer open te stellen en jou toe te laten.
4x hoe verschillende typen ouders reageren op emoties van kinderen