Redactie
Redactie Opvoeden 7 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo geef je het goede voorbeeld aan je kind tijdens een ruzie, zonder zelf je geduld te verliezen

Die ellenlange discussies, die uitmonden in ruzie met je kind, elke ouder herkent ze wel. Soms weet je gewoon niet meer wat je moet doen en begin je spontaan te schreeuwen dat je er klaar mee bent en dat je kind het zelf allemaal maar uitzoekt. En daarna heb je spijt.

Herkenbaar? Met deze tips en adviezen geef je zelf het goede voorbeeld aan je kind tijdens een ruzie, zonder je geduld te verliezen!

Houd je boosheid onder controle

Je kind leert alles van je, dus ook omgaan met emoties en boosheid is er daar eentje van. Als hij zijn moeder (en/of vader) tegen hem ziet schreeuwen tijdens een ruzie, denkt hij dat dit de manier is van omgaan met boosheid. Natuurlijk is dit niet hoe het zou moeten en weet je dat zelf ook wel. Geef daarom ook het goede voorbeeld en probeer je boosheid onder controle te houden.

Wat is de onderliggende oorzaak?

Ben je al moe? Heb je het druk op je werk, is er thuis veel aan de hand of zit je gewoon niet goed in je vel? Dit kunnen allemaal oorzaken zijn waardoor je sneller uit je slof kan schieten. Voel je dat dit staat te gebeuren tijdens een discussie met je kindje? Loop dan even weg om te kalmeren, adem diep in en uit en tel eventueel tot tien voordat je weer terugloopt. Dit maakt je weer rustiger en daardoor zal je niet snel iets zeggen of doen waar je achteraf spijt van krijgt.

Als je niet rustig wordt

Lukt het je niet om rustig te worden? Laat de situatie dan even voor wat het is. Zeg wel tegen je kindje dat je nu heel boos bent en dat je later met hem erover gaat praten.

Het is nog maar een kind

Houd tijdens een ruzie in je hoofd dat je kind nog maar een kind is en dat het jou echt niet expres boos wilt maken, want geen enkel kind vindt dat leuk. Blijf dan ook rustig, maar laat wel weten dat je boos bent en waarom. Praat in de ik-vorm, bijvoorbeeld: ‘Ik voel me boos als je met spullen gooit/je schoenen niet aan wilt doen/zelf in te vullen.’ Geef ook een oplossing en vertel wat je wel graag van je kind wilt zien. Zo leert je kindje wat emoties zijn en hoe je ermee om gaat. Hij moet van jou leren dat het niet altijd zijn zin krijgt en dat niet alles mag en kan. Wees dus wel consequent, want als je hem toch zijn zin geeft dan leert hij dat boos doen leidt tot zijn zin krijgen.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

CJG043CJG043

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.