Kibbelende kids sussen: zo ga je om met ongelijkheid tussen broers en zussen
Niet iedere ouder is gezegend met kids die zich tegenover elkaar altijd correct gedragen. Sterker nog, vrijwel geen enkele ouder zal kunnen zeggen dat dat bij hen thuis het geval is. Alle broers en zussen kibbelen en dat kan (nogal) vermoeiend en irritant zijn. Zo sus je ruzie tussen je kids onderling.
Ruzie en gekibbel tussen kids sussen
Kibbelen: waar komt dat eigenlijk vandaan? ‘Hij kreeg gisteren al een lolly’, ‘Ja maar zij mocht later naar bed’, ‘Hij deed het!’.
Je kan er als ouder gek van worden. Kibbelende kids. Het gemaar en gemekker komt je soms de oren uit. Toch is het goed om te bedenken waar dit kibbelen vandaan komt. Broertjes en zusjes moeten samen doen met de aandacht van jou en je partner. Natuurlijk probeer je dit als ouder 50/50 te verdelen, maar dat kan niet tot in het kleinste detail. Voor kids moeilijk te begrijpen.
Leeftijdsverschil
Omdat kids (behalve tweelingen) ook nog eens een andere leeftijd hebben, kan niet alles hetzelfde gaan. Want ja, de een moet nog een middagdutje doen terwijl de ander kan blijven spelen. De oudste zal altijd meer willen mogen en de jongste zal dat altijd oneerlijk vinden. Probeer in dat opzicht wel beiden evenveel aandacht te geven.
Als jouw jongste nog een middagdutje moet doen en de oudere broer of zus niet, geef dan aan dat na het middagdutje je even de volle aandacht geeft aan haar. Lees na het wakker worden samen nog een boekje op haar kamer zonder de oudere broer of zus erbij. Zo krijgt je kleintje het idee dat hij/zij ook even individuele aandacht krijgt terwijl de oudere dit kreeg tijdens het middagdutje.
Luister naar je kinderen
Het is heel belangrijk dat je luistert naar je kinderen, al helemaal als ze ouder zijn. Als ze weer eens aan het kibbelen zijn, neem ze allebei even apart. Vraag aan beiden wat er is gebeurd en probeer het niet te snel af te doen en te roepen ‘Nou allebei kappen!’.
Laat merken dat je ook echt luistert en geef aan dat je ze begrijpt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld aan te geven dat je snapt dat het vervelend is als haar oudere broer meer mag, maar dat er ook een moment komt waarop zij dat ook mag.