Rosanna (37) leeft minimalistisch: ‘Elk jaar voel ik me weer schuldig met Sinterklaas en Kerst’
Rosanna kiest voor een minimalistische opvoeding en leert haar kinderen bewust om te gaan met bezittingen. Ze houdt het huis opgeruimd en bewaart alleen wat echt gebruikt en geliefd is, wat rust en overzicht brengt.
Aankopen worden bewust gedaan, zodat haar kinderen kritisch leren kijken naar wat echt waardevol is. In plaats van materiële cadeaus kiest Rosanna voor ervaringen, die blijvende herinneringen creëren.
Minimalistisch
“Zo leer ik mijn kinderen tevreden te zijn met minder en het leven te waarderen om wat ze doen en wie ze zijn”, vertelt Rosanna. “Dit lukt heel goed, behalve als het einde van het jaar nadert. Sinterklaas en Kerst zijn zware tijden voor ons gezin.
Deze feestdagen zijn ingericht op consumeren en dat is nou juist net wat wij niet willen in ons gezin. Mijn kinderen zijn 3 en 5 jaar en het Sinterklaas verhaal weegt heel zwaar bij ze. Want de boodschap is natuurlijk dat kinderen die dit jaar ‘braaf’ zijn geweest, veel cadeaus krijgen.
Maatschappelijke druk
Het is eigenlijk een soort van maatschappelijke druk, want op school scheppen kinderen bij elkaar op over de cadeaus die ze hebben gekregen in hun schoen en op pakjesavond. En als ons overbuurmeisje Lisa de nieuwste iPad, Barbiehuizen en een nieuwe step krijgt met Sinterklaas, dan krijg ik wel vragen van mijn kinderen.
Waarom krijgen zij dit niet? Zijn ze dan niet lief genoeg geweest. Daarom voel ik mij elk jaar met Sinterklaas en Kerst enorm schuldig. Want ook met Kerst hoor je kinderen tegenwoordig uitbundige cadeaus te geven.
Herinneringen
Ik leg dan altijd uit dat Sinterklaas het leuker vindt om ons iets te geven om samen met elkaar te doen, zodat we meer tijd met elkaar kunnen doorbrengen en herinneringen kunnen maken. Dat deze cadeaus veel waardevoller zijn.
Ik ben blij als de kinderen straks niet meer in Sinterklaas geloven en dat we dit feest kunnen gaan vieren op een minder materialistische manier zonder dat de kinderen zich erdoor gekwetst voelen. Ik weiger namelijk mee te gaan met het kopen van cadeaus alleen maar omdat het maatschappelijk gewenst is.”
Lees ook:
- Wat te doen met ex die dure Sinterklaascadeaus geeft? ‘Tel je zegeningen’
- Dilemma: ‘Tot wanneer zal ik Sinterklaas blijven vieren met mijn kinderen?’
- Unpopular opinion: ‘Wij slaan Sinterklaas vanaf nu helemaal over’