Mediaopvoeding: ‘Als ouders veel op hun telefoon zitten, denken kinderen dat dit normaal is’
Het grootste deel van het schermgebruik bij kinderen gebeurt thuis. Hierdoor is mediaopvoeding een steeds belangrijker onderdeel van opvoeden geworden. Maar hoe doe je dit? Dat vroegen we aan expert en coach mediaopvoeding Lisanne Hagens van Cookies & Carrots.
Want moet je je kind opvoeden met schermen? En wat is de rol van ouders hierin?
Opvoeden met digitale media
“Je hoeft je kind zeker niet op te voeden met schermen”, vertelt Hagens. “Maar we zien dat in Nederland ruim 90 procent van de kinderen dagelijks schermtijd heeft. Als je kiest voor opvoeden met digitale media, is het belangrijk om dit gematigd en bewust te doen. Ouders spelen hierin een centrale rol.”
Volgens Hagens is het grootste risico voor kinderen het overmatig onbewuste schermgebruik. “Hoe meer balans je creëert en hoe bewuster je omgaat met schermen, hoe dichter je bij de top van de piramide van schermtijd komt. Op dat niveau voegt digitale media echt iets toe aan de ontwikkeling van je kind en versterkt het de connectie tussen jullie.”
Rol van ouders in mediaopvoeding
Maar wat is dan precies de rol van de ouders in dit proces? Volgens Hagens hebben ouders meerdere rollen in mediaopvoeding:
1. Ouders als voorbeeld
“Ouders fungeren op heel veel momenten als rolmodel voor hun kinderen, dus ook in hun mediagebruik. Kinderen doen vaak het gedrag van hun ouders na, wat betekent dat de manier waarop ouders media gebruiken, een grote invloed heeft op hoe kinderen media gaan zien en gebruiken.
Als ouders veel op hun telefoon zitten, krijgen kinderen de boodschap dat dit normaal is. Ook raad ik aan om tijdens eetmomenten geen telefoons op tafel te leggen. Gebruik deze tijd om gezellig met elkaar te praten en even echt contact te hebben met je kind en elkaar.”
2. Ouder als toezichthouder en begeleider
“De online wereld is heel groot en niet helemaal zonder gevaren. Veel apps en video’s zijn zo ontworpen dat kinderen zich erin verliezen en moeilijk zelf kunnen stoppen. Daarom is het essentieel dat ouders hun kinderen begeleiden. Dit doe je door afspraken te maken over schermtijd, over dat wat kinderen mogen spelen of kijken en bij voorkeur ook door zo nu en dan mee te kijken.
Het inzetten van ouderlijk toezicht op apps en apparaten is ook aan te raden. Zo kun je ervoor zorgen dat ze bepaalde content niet kunnen bekijken, niet zomaar met iedereen kunnen praten online en dat de apparaten na een bepaalde tijd automatisch uitgaan.”
Gezonde relatie met digitale media
Door al op jonge leeftijd te beginnen met mediaopvoeding, help je volgens Hagens je kind een gezonde en bewuste relatie met digitale media op te bouwen. Zo kunnen ze genieten en leren van de positieve aspecten van de digitale wereld, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken. Wat wil je nou nog meer?
Sharenting: waarom je niet zomaar die foto van je kind in de speeltuin online moet delen