Gelukkig is roken zóóó 2016, maar wat als jouw kind het wel doet?
De overheid heeft de afgelopen jaren enorm veel campagne gevoerd om het roken uit de maatschappij te krijgen. Iedereen kent de ‘Roken is zóóó…’ reclames nog wel – die het ook goed hebben gedaan. Steeds minder jongeren roken. Maar wat als jouw puber dat wél doet?
Pubers die roken
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom jouw zoon of dochter tóch besluit te gaan roken. Hij doet iets wat niet mag (en jij hem hebt verboden), bezwijkt onder groepsdruk of is simpelweg niet voldoende op de hoogte van de gezondheidsrisico’s. Wij geven je vijf bruikbare tips om het gesprek over roken met je puber aan te gaan.
1. Ga op een prettige manier het gesprek aan
Allereerst is het belangrijk dat je het gesprek op een fijne manier aangaat. Logisch zou je denken maar er zijn dus absoluut een paar dingen om rekening mee te houden. Het blijft een puber en het is je doel om iets te bereiken.
Zoek ten eerste een fijne plek uit waar jullie in alle rust kunnen praten, zonder afleiding van broertjes en zusjes of bijvoorbeeld de televisie. Dat kan op de kamer van je puber zijn maar ook een andere ruimte in huis. Neem de tijd om er samen voor te gaan zitten en begin het gesprek niet op een aanvallende toon. Het is de bedoeling dat jullie er open over kunnen praten.
2. Leg de gezondheidsrisico’s van roken uit
Natuurlijk wordt er vanuit school ook aandacht besteedt aan puberproblemen zoals roken, alcohol en drugsgebruik, maar het is ook de bedoeling dat jij dit van huis uit meegeeft. Leg je kinderen in een gesprek uit wat de gezondheidsrisico’s van roken zijn.
Zoek van te voren de nodige informatie op en laat eventueel met ondersteunend bewijs zien hoe ontzettend slecht het voor je lichaam is.
3. Leg duidelijk uit wat de consequenties vanuit jou en je partner zijn
Elk huis heeft regels en die mag je je puber dan ook zeker opleggen. Als jij en je partner besluiten dat je kinderen niet mogen roken, moet je ook duidelijk uitleggen waarom dat zo is maar ook wat de consequenties zijn (bijvoorbeeld dat jullie het rijbewijs niet zullen betalen).
Je kind kan natuurlijk alsnog besluiten (stiekem) te roken, maar jij en je partner moeten van te voren duidelijk aangeven wat jullie standpunt hierin is. Hier kun je niet achteraf pas mee aankomen.
4. Geef je kind het zelfvertrouwen om ‘nee’ te zeggen
Roken is vaak iets wat voorkomt onder groepsdruk. Leer je kind dan ook ‘nee’ te zeggen (al op jongere leeftijd) en leer hem of haar sterk genoeg te zijn om zich te kunnen weren tegen dergelijke groepsdruk. Dit komt namelijk niet alleen voor bij roken maar ook bij onder andere alcohol- en drugsgebruik.
5. Reken uit wat hij/zij zou besparen
Uitrekenen wat roken kost kan een echte eye opener zijn voor pubers (die over het algemeen weinig geld hebben en tegenwoordig ook het liefst de nieuwste iPhone willen hebben). Bereken hoeveel je puber zou overhouden als hij of zij stopt met roken en wat je van dat bedrag allemaal wel niet kunt kopen.